BIO: Patriarhul Aleksei al II-lea, autor al reinstaurării influenţei Bisericii Ortodoxe ruse

Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Aleksei al II-lea, care a decedat vineri la vârsta de 79 de ani, a refăcut influenţa Bisericii Ortodoxe ruse şi a întreţinut relaţii complexe cu catolicii, acuzaţi de prozelitism în Rusia.

26 afișări
Imaginea articolului BIO: Patriarhul Aleksei al II-lea, autor al reinstaurării influenţei Bisericii Ortodoxe ruse

Patriarhul Aleksei al II-lea, autor al reinstaurării influenţei Bisericii Ortodoxe ruse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aleksei al II-lea, o persoană respectată de ruşi şi mereu prezentă în viaţa politică a ţării sale, a contribuit la reunificarea istorică a Bisericii sale cu Biserica Ortodoxă rusă din străinătate, la 17 mai 2007, punând asftel capăt schismei de 80 de ani care datează de la revoluţia bolşevică din 1917.

Relaţiile sale cu străinătatea au fost marcate de o lungă perioadă de răceală cu catolicii, pe care îi acuza de "prozelitism" în Rusia. El a refuzat să îl primească pe Papa Ioan Paul al-II-lea.

Relaţia cu Vaticanul s-a îmbunătăţit după alegerea, în 2005, a lui Papa Benedict al XVI-lea. Pentru a inaugura acestă "deblocare" a legăturilor, Patriarhul Aleksei al II-lea a făcut, în octombrie 2007, o vizită la catedrala Notre-Dame din Paris, aceasta fiind prima sa vizită oficială într-o ţară occidentală.

Născut la 23 februarie 1929, într-o familie de origine rusă în oraşul Tartu din Estonia, el a absolvit seminarul teologic în perioada lui Stalin căsătorindu-se, aşa cum permite religia ortodoxă. Aleksei Ridiguer a divorţat ulterior, pentru a se călugări în 1961, în perioada campaniilor antireligioase ordonate de Nikita Kruşciov. El a fost numit apoi episcop.

Aleksei al-II-lea a avut, sub regimul lui Leonid Brejnev, o carieră ecleziastică impresionantă, într-o perioadă în care Biserica Ortodoxă era controlată cu stricteţe de KGB, prelaţii disidenţi fiind trimişi în lagăre.

Integrat în aparatul de stat şi fiind un apropiat al puterii datorită funcţiei sale în Serviciul de relaţii externe al Partriarhiei, viitorul partriarh nu riscă să aibă soarta acestora.

El a ajuns, în iunie 1990, în funcţia supremă, cu puţin timp înainte de destrămarea Uniunii Sovietice. El a fost perceput ca fiind candidatul cel mai adaptat transformărilor petrecute în timpul regimului lui Mihail Gorbaciov.

Aleksei al-II-lea a avertizat, înainte de alegerile prezidenţiale din 1996, cu privire la întoarcerea comunismului marcat de represiuni violente împotriva clerului ortodox şi i-a îndemnat pe cetăţenii ruşi să "facă o alegere bună", susţinându-l implicit pe Boris Elţîn, care urma să câştige scrutinul.

Patriarhul Rusiei, considerat un apropiat al lui Boris Elţîn şi al lui Vladimir Putin, cu care avea întâlniri frecvente, se foloseşte de legăturile sale cu puterea pentru a reface influenţa Bisericii Ortodoxe în Rusia şi pentru a-i conferi proprietatea confiscată de bolşevici.

El a contribuit la reconstruirea catedralei Iisus Hristos Mântuitorul, care a fost dinamitată în perioada lui Stalin. Religia ortodoxă este promovată în şcoli, în armată, în închisori şi în spitale.

Citeşte şi:

Patriarhul Rusiei, Aleksei al II-lea, a decedat

Putin şi Medvedev deplâng moartea patriarhului Aleksei al II-lea

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici