BIOGRAFIE: Ostaticul sud-african Pierre Korkie ucis în Yemen, un gentleman afrikaner creştin

Pierre Korkie, ostaticul sud-african ucis în timpul unei operaţiuni eşuate a armatei americane în Yemen, era un profesor reprezentativ pentru comunitatea fermierilor afrikaner albi din Africa de Sud, preţuind trei valori - sportul, agricultura şi credinţa creştină, relatează AFP.

747 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Ostaticul sud-african Pierre Korkie ucis în Yemen, un gentleman afrikaner creştin

Pierre Korkie (Imagine: captură video)

Profesor de sport şi biologie într-unul dintre cele mai bune licee pentru băieţi din ţară, The Grey College de la Bloemfontein (centru), el a plecat să predea în Yemen în 2009, în contul unei asociaţii de caritate locale, Rafah Foundation, împreună cu soţia sa Yolande.

Yolande, răpită împreună cu el pe 27 mai 2013, la Taiz, în sud-vestul Yemenului, a fost eliberată de către răpitori şapte luni mai târziu.

"Era un adevărat gentleman, foarte calm, care impunea respect, foarte ordonat", îşi aminteşte Ryk Neethling, în vârstă de 37 de ani, campion olimpic la nataţie, medaliat cu aur la Atena, pentru care Pierre Korkie este cel mai marcant dintre toşi profesorii săi de liceu.

"Pot doar să-mi imaginez prin ceea ce a trecut timp de un an şi jumătate, dar cred că acest calm l-a ajutat în toată această perioadă", a declarat el telefonic pentru AFP duminică, ziua în care Korkie ar fi urmat să fie eliberat prin intermediul beduinilor, cu care asociaţia umanitară sud-africană Gift of the Givers negocia de mai multe luni.

"Fizic, nu aş putea să spun că era impozant, dar era un om mare, foarte activ, chiar dacă cred că în ultimul timp era foarte bolnav", a adăugat fostul său elev.

Fragil, Pierre Korkie avea 56 de ani şi suferea de o surzenie avansată.

La Grey Collège - unde a predat 23 de ani, întrerupându-şi activitatea doar pentru a se ocupa de o fermă potrivit unui jurnalist de la săptămânalul afrikaner Huisgenoot - Korkie era antrenor de cros şi atletism.

Dintre elevii săi de la Bloemfontein, cel mai cunoscut nu este înotătorul Ryk, ci Zola Budd, o adevărată legendă în Africa de Sud după ce a doborât recordul mondial la 5.000 de metri în 1984, pe când era elevă de liceu şi alegra desculţă.

Alergătoarea i-a dedicat maratonul Comrades în mai. "Ea are inima zdrobită. Este oribil pentru noi toţi", a declarat agentul ei Ray De Vries.

- Un mentor pentru elevii săi

Personificând perfecţiunea afrikanerilor, care reprezintă o parte a minorităţii albe sud-africane descendente a primilor colonişti olandezi şi francezi hughenoţi, Pierre Korkie avea pasiunea educaţiei, dar şi a credinţei.

El a studiat, de asemenea, Ştiinţele Agricole la Universitatea de Stat Liberă, iar potrivit mărturiei altui elev pentru săptămânalul People You, el făcea bucuros digresiuni, la ore, despre cultivarea legumelor şi creşterea oilor.

"Era un profesor excelent şi un creştin angajat, care servea săracii cu dragă inimă, orinde se ducea", a rezumat Daan Mortier, un purtător de cuvânt al familiei sale, care nu a făcut niciun secret din această credinţă prozelită susţinută de culplu.

"Familia Korkie era foarte profund creştină, iar în familie au existat misionari", a confirmat Imtiaz Sooliman, preşedintele Gift of the Givers.

"Însă nu era o problemă în Yemen. majoritatea prietenilor lor erau musulmani (...), iar copiii lor (în vârstă de 14 şi 16 ani în prezent) se jucau cu copii musulmani. Această problemă de misionarism pare că nu a jucat niciun rol semnificativ" în răpirea lor, potrivit lui Sooliman.

Ryk Neethling, care a păstrat legătura cu Korkie după liceu, îşi aminteşte că el era pentru elevi mai mult decât un profesor - era un mentor.

"Aveau loc multe schimbări în ţară, odată cu eliberarea lui Nelson Mandela (în 1990), noile alegeri (în 1994, când majoritatea de culoare a obţinut dreptul de a vota), exista multă frică şi petreceam cinci-zece minute vorbind despre aceste lucruri şi despre cum să reacţionăm, noi, tinerii", afirmă el

Trupul neînsufleţit al lui Pierre Korkie urmează să fie repatriat în Africa de Sud luni, potrivit unui comunicat emis duminică de către Guvern, care s-a declarat "profund întristat" de moartea sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici