Biserica Ortodoxă din Ucraina permite credincioşilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie

  • Biserica Ortodoxă din Ucraina permite credincioşilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie.
  • Îndepărtarea de data tradiţională de 7 ianuarie îndreptată împotriva şefului pro-Putin al bisericii ortodoxe ruseşti.
2821 afișări
Imaginea articolului Biserica Ortodoxă din Ucraina permite credincioşilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie

Timp de secole, ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, data la care s-a născut Iisus, conform calendarului iulian.

Însă, în urma invaziei lui Vladimir Putin din februarie, Biserica Ortodoxă din Ucraina permite pentru prima dată congregaţiilor sale să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, într-o mişcare de îndepărtare de Rusia şi de apropiere de Occident.

Chestiunea referitoare la momentul în care se sărbătoreşte Crăciunul este un subiect de dezbatere de lungă durată în Ucraina.

Biserica a sărbătorit în mod tradiţional Crăciunul pe 7 ianuarie, în acelaşi timp cu patriarhia de la Moscova, care a binecuvântat războiul lui Putin. Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, este un susţinător proeminent al lui Putin şi a declarat că soldaţii ruşi care sunt ucişi vor fi curăţaţi de toate păcatele lor.

În cadrul unei şedinţe a sinodului său din octombrie şi în urma unor solicitări, Mitropolia de Kiev a anunţat că parohiile pot ţine o slujbă religioasă completă pe 25, dacă doresc. Decizia vizează aproximativ 7.000 de biserici din întreaga ţară.

Într-un interviu acordat publicaţiei The Guardian, purtătorul de cuvânt al bisericii, arhiepiscopul Evstratiy Zoria a declarat că vor fi colectate date pentru a vedea câţi credincioşi au participat la slujbele de pe 25, care anul acesta cade într-o duminică.

"Nu vrem să forţăm pe nimeni. Înţelegem că acest lucru nu rezolvă nimic", a spus el. "Eu personal voi decide ce să fac după ce voi discuta cu enoriaşii mei. Este mai bine să promovăm acest proces încet şi cu succes".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici