Blinken a purtat discuţii cu cel mai înalt diplomat chinez în a doua zi a vizitei sale la Beijing. Secretarul de stat american s-ar putea întâlni cu preşedintele Xi Jinping

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit luni cu cel mai înalt diplomat chinez, Wang Yi, la începutul celei de-a doua şi ultima zi a vizitei sale la Beijing, menită a da asigurări că numeroasele dezacorduri dintre rivalii strategici nu degenerează în conflict, potrivit Reuters.

485 afișări
Imaginea articolului Blinken a purtat discuţii cu cel mai înalt diplomat chinez în a doua zi a vizitei sale la Beijing. Secretarul de stat american s-ar putea întâlni cu preşedintele Xi Jinping

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Cei doi înalţi diplomaţi şi-au strâns mâna pe covorul roşu de la Casa de oaspeţi de stat Diaoyutai din Beijing, înainte de a merge într-o sală de întâlnire cu delegaţiile Aceştia nu au făcut niciun comentariu în afară de schimbul de amabilităţi.

Toţi ochii vor fi aţintiţi asupra faptului dacă Blinken se va întâlni, de asemenea, cu preşedintele chinez Xi Jinping în cursul zilei de luni, un angajament despre care surse familiarizate cu această chestiune au declarat că este aşteptat, dar care încă nu a fost confirmat de Departamentul de Stat.

Efectuând prima vizită în China a unui secretar de stat american în ultimii cinci ani, Blinken a avut duminică mai mult de 7 ore şi jumătate de discuţii „sincere” şi „constructive” cu ministrul chinez de externe Qin Gang, deşi nu au părut să facă progrese concrete în ceea ce priveşte disputele de amploare care includ Taiwanul, comerţul, drepturile omului şi stoparea fluxului de materiale din China către Statele Unite, folosite în producţia de fentanil.

Ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de a stabiliza legăturile bilaterale, în ciuda a ceea ce un oficial american a numit diferenţele „profunde” dintre ele, şi au convenit ca Qin să viziteze Washingtonul pentru a continua conversaţia, deşi nu a fost anunţată nicio dată.

„În ciuda aşteptărilor foarte scăzute privind orice progrese făcute în timpul vizitei lui Blinken în China, există încă speranţa că ambele părţi pot menţine „linia de jos” a relaţiei”, a declarat luni tabloidul chinez de stat Global Times într-un editorial.

Duminică seara, în cadrul unei şedinţe de informare a reporterilor, oficialii americani au declarat că nu îşi fac iluzii că problemele vor fi rezolvate cu câteva întâlniri, dar începerea conversaţiilor a fost o realizare.

„Acesta va fi un proces de diplomaţie susţinută", a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat, vorbind sub protecţia anonimatului.

Călătoria lui Blinken, care a fost amânată în februarie după ce un presupus balon spion chinezesc a survolat spaţiul aerian al SUA, este urmărită îndeaproape în întreaga lume, deoarece o deteriorare suplimentară a legăturilor dintre cele mai mari două economii ale lumii ar putea avea implicaţii globale asupra pieţelor financiare, a practicilor comerciale şi a rutelor şi lanţurilor de aprovizionare.

„Pentru această interacţiune la nivel înalt între China şi Statele Unite, Taiwanul urmăreşte îndeaproape detaliile relevante”, a declarat premierul taiwanez Chen Chien-jen reporterilor din centrul Taiwanului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici