Bolivia a respins poziţia Parlamentului European cu privire la cazul unui româno-ungur acuzat de terorism

Guvernul bolivian a respins joi poziţia Parlamentului Europan (PE), care îndemna autorităţile să asigure procese corecte şi independente în cazurile cetăţenilor româno-ungur Elod Toaso şi croat Mario Tadici, încarceraţi în Bolivia de peste patru ani, pentru acuzaţii de terorism, relatează MTI.

308 afișări
Imaginea articolului Bolivia a respins poziţia Parlamentului European cu privire la cazul unui româno-ungur acuzat de terorism

Bolivia a respins poziţia Parlamentului European cu privire la cazul unui româno-ungur acuzat de terorism (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat emis de Guvernul din La Paz, Bolivia refuză să accepte vreun amestec străin în afacerile sale interne şi condamnă "o tentativă stupidă şi nechibzuită din partea unor grupuri de extremă-dreapta din Parlamentul European de a recoloniza (Bolivia)".

Ministrul bolivian de Externe David Choquehuanca Cespedes a declarat că dosarul în care este implicat Toaso este "foarte grav şi complicat" şi că implică tentative de organizare a unor grupări separatiste.

PE a îndemnat, de la Strasbourg, autorităţile boliviene să efectueze o investigaţie independentă cu experţi internaţionali cu privire la morţile cetăţenilor român Arpad Magyarosi, irlandez Michael Martin Dwyer şi ungur Rozsa Flores Eduardo.

Acuzat de terorism, Toaso a fost plasat în detenţie din aprilie 2009, în pofida faptului că detenţia înainte de proces, conform legislaţiei boliviene, nu poate fi prelungită mai mult de 36 de luni, iar procedura legală nu poate depăşi 13 luni.

Pe 16 aprilie 2009, un comando din cadrul forţelor speciale boliviene a intervenit împotriva unei presupuse grupări teroriste la Santa Cruz. Boliviano-ungurul Rozsa-Flores, etnicul maghiar român Magyarosi şi Dwyer au fost ucişi în acest atac. Toaso a fost arestat şi încarcerat, fiind suspectat de implicare în organizarea unei rebeliuni armate şi terorism.

Acuzaţiile au fost prezentate în mod oficial în urmă cu trei ani, dar procesul a fost amânat în mai multe rânduri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici