Budapesta cere eliberarea cetăţeanului ungar judecat pentru terorism în Bolivia

Ministerul ungar de Externe a făcut demersuri repetate la Guvernul bolivian pentru eliberarea cetăţeanului ungar Elod Toaso, judecat în Bolivia pentru acte de terorism.

170 afișări
Imaginea articolului Budapesta cere eliberarea cetăţeanului ungar judecat pentru terorism în Bolivia

Budapesta cere eliberarea cetăţeanului ungar judecat pentru terorism în Bolivia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În ultimele zile, Ungaria a cerut în mod repetat autorităţilor boliviene să respecte drepturile cetăţeanului ungar Elod Toaso, să ofere informaţii despre situaţia sa judiciară şi să îl elibereze", a anunţat Ministerul ungar de Externe.

Cetăţeanul ungar Elod Toaso, aflat în arest preventiv de patru ani în capitala boliviană pentru participare la un complot terorist, a declarat la proces că, la încheierea unei operaţiuni a poliţiei, în aprilie 2009 într-un hotel din Santa Cruz, un alt suspect, irlandezul Michael Dwyer, nu a fost ucis în momentul arestării, ci a fost executat mai târziu. "Cetăţeanul ungar a declarat că Dwyer era în dreapta sa, în viaţă şi în genunchi", potrivit unor surse citate de presa boliviană. Conform surselor, suspectul ungar a declarat că, ulterior, "a auzit împuşcături" pe aeroportul din Santa Cruz, iar Michael Dwyer a murit acolo.

Guvernul bolivian l-a acuzat pe Elod Toaso, care pledează nevinovat, că a organizat un grup de "terorişti mercenari" care pregăteau asasinarea preşedintelui de stânga Evo Morales, a vicepreşedintelui Alvaro Garcia şi a prefectului de Santa Cruz, Ruben Costas. Potrivit autorităţilor boliviene, cetăţeanul ungaro-croato-bolivian Eduardo Rozsa Flores, românul Arpad Magyarosi şi irlandezul Michael Martin Dwyer au fost împuşcaţi mortal în cadrul operaţiunii. Elod Toaso, precum şi un boliviano-croat, Mario Tadici, au fost arestaţi în cadrul acestei operaţiuni. Opoziţia boliviană cere o anchetă internaţională independentă în legătură cu acest presupus complot.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici