Un ungar judecat pentru terorism în Bolivia face dezvăluri despre cazul "complotului" împotriva preşedintelui Evo Morales

Ungarul Elod Toaso, judecat în Bolivia pentru terorism, a afirmat în faţa unui tribunal că un alt membru al grupului care, potrivit La Paz, a urzit un complot în 2009 împotriva statului bolivian, irlandezul Michael Dwyer, nu a fost ucis în momentul arestării, ci a fost executat mai târziu.

343 afișări
Imaginea articolului Un ungar judecat pentru terorism în Bolivia face dezvăluri despre cazul "complotului" împotriva preşedintelui Evo Morales

Un ungar judecat pentru terorism în Bolivia face dezvăluri despre cazul "complotului" împotriva preşedintelui Evo Morales (Imagine: Shutterstock)

Elod Toaso, aflat în arest preventiv de patru ani în capitala boliviană, le-a declarat vineri judecătorilor, ajutat de un traducător, că la încheierea unei operaţiuni a poliţiei, în aprilie 2009, într-un hotel din Santa Cruz (est), "Dwyer era în dreapta sa, în viaţă şi în genunchi", a anunţat sâmbătă presa locală.

Ungarul a declarat că apoi "a auzit împuşcături" pe aeroportul din Santa Cruz, unde se afla acesta, în urma cărora Michael Dwyer a murit.

Guvernul bolivian l-a acuzat pe Elod Toaso, care pledează nevinovat, că a organizat un grup de "terorişti mercernari" care a planificat asasinarea preşedintelui de stânga Evo Morales, a vicepreşedintelui Alvaro Garcia şi a prefectului de Santa Cruz (est), Ruben Costas, un opozant.

Potrivit autorităţilor boliviene, cetăţeanul ungaro-croato-bolivian Eduardo Rozsa Flores, românul Arpad Magyarosi şi irlandezul Michael Martin Dwyer au fost împuşcaţi mortal în cadrul operaţiunii. Elod Toaso, precum şi un boliviano-croat, Mario Tadici, au fost arestaţi în cadrul acestei operaţiuni.

Opoziţia a cerut o anchetă internaţională în legătură cu acest presupus complot, după ce a circulat o înregistrare care sugerează o "înscenare" în jurul a trei "mercenari" care ar fi fost ucişi de poliţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici