Bombele cu fragmentare, declarate oficial ilegale

Circa 100 de ţări s-au reunit miercuri la Oslo pentru a semna un tratat ce interzice bombele cu fragmentare, devastatoare pentru civili, o ceremonie marcată de absenţa unor mari producători precum Statele Unite, Rusia şi China.

247 afișări
Imaginea articolului Bombele cu fragmentare, declarate oficial ilegale

Bombele cu fragmentare ()Imagine: www.miltra.com)

"Lumea este un loc mai sigur astăzi. Este cel mai important acord umanitar din ultimul deceniu", a declarat Richard Moyes, copreşedinte al Coaliţiei împotriva bombelor cu submuniţii (CMC), organizaţie formată din circa 300 de organizaţii neguvernamentale.

Aflată la originea procesului de interzicere a acestor bombe, Norvegia a semnat prima acordul care interzice producerea, utilizarea, stocarea şi comercializarea acestor arme, ce obligă statele semnatare să ajute ţările şi persoanele care au fost victime ale lor.

Bombele cu fragmentare pot conţine sute de bombe mai mici care se dispersează pe un perimetru extins, fără ca toate să explodeze.

Potrivit Handicap International, aproximativ 100.000 de persoane, 98 la sută civili, au fost ucise sau mutilate în lume din 1965 după explozia acestor bombe. Peste un sfert dintre ele sunt copii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici