Boris Tadici declară că Serbia nu renunţă nici la Kosovo şi nici la UE

Preşedintele sârb Boris Tadici a reiterat că Serbia nu va renunţa "nici la Kosovo, nici la (intenţia de) a adera la Uniunea Europeană", într-un interviu publicat joi de cotidianul spaniol El Pais.

20 afișări
Imaginea articolului Boris Tadici declară că Serbia nu renunţă nici la Kosovo şi nici la UE

Boris Tadici declară că Serbia nu renunţă nici la Kosovo şi nici la UE

El a cerut Spaniei să continue să susţină Serbia, confirmându-şi opoziţia "de principiu" faţă de proclamarea unilaterală a independenţei provinciei sârbe Kosovo, la 17 februarie.

Independenţa Kosovo a fost recunoscută de Washington şi mai multe ţări europene, însă a fost respinsă de numeroase state membre UE, printre care Spania, România şi Slovacia.

"Nu renunţăm la Kosovo şi vom utiliza toate metodele politice şi diplomatice pentru a ne apăra interesele, însă fără violenţă", a declarat preşedintele sârb, sperând într-o "rezolvare raţională a acestui proces".

"Nu vorbesc despre divizare, ci despre compromis", a declarat Tadici, întrebat în legătură cu o posibilă secesiune a nordului Kosovo, unde locuiesc circa 40.000 de sârbi.

"Acest tip de independenţe impuse, unilaterale, generează alte declaraţii unilaterale", a adăugat el, subliniind că există "numeroase Kosovo" în lume.

El consideră "crucial faptul că Spania susţine în cadrul Uniunii Europene o poziţie de principiu" care se opune independenţei Kosovo, sperând că atitudinea Madridului nu este doar tactică şi dictată de propriile probleme cu iniţiativele separatiste bască şi catalană.

"Spania, Slovacia şi România nu apără numai interesele Serbiei, cu şi propriile interese şi integritatea lor teritorială", a precizat Tadici.

Boris Tadici a conchis că Serbia continuă să vrea să adere la Uniunea Europeană, precizând că nu se aşteaptă ca "UE să faciliteze acest proces".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici