Brazilia: Planuri de lovitură de stat militară găsite în telefonul unui consilier al lui Bolsonaro

Poliţia federală braziliană a găsit în telefonul unui consilier al fostului preşedinte Jair Bolsonaro un document de planificare detaliată a unei intervenţii militare pentru a bloca predarea puterii în alegerile de anul trecut, relatează publicaţia de ştiri Veja, citată de Reuters.

625 afișări
Imaginea articolului Brazilia: Planuri de lovitură de stat militară găsite în telefonul unui consilier al lui Bolsonaro

Sursa foto: MediafaxFoto

Nu a fost clar cine a scris documentul şi dacă acesta a ajuns la Bolsonaro, un om de extremă dreapta şi fost căpitan de armată care a pierdut la limită alegerile prezidenţiale din octombrie în faţa rivalului de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva.

Un document similar, mai puţin detaliat, a fost găsit în ianuarie la domiciliul fostului ministru al justiţiei Anderson Torres, parte a unui număr tot mai mare de dovezi care arată că membrii din cercul apropiat al lui Bolsonaro căutau modalităţi de a-l împiedica pe Lula să preia funcţia şi de a retrage puterile instanţelor federale înalte din Brazilia.

Citând un raport al Poliţiei Federale, Veja a relatat că planul a fost găsit în telefonul locotenent-colonelului Mauro Cid, unul dintre asistenţii personali ai lui Bolsonaro, care a rămas consilier după ce acesta a demisionat. Cid se află în prezent în arest pentru presupusa falsificare a carnetului de vaccinare COVID-19 al lui Bolsonaro.

Avocatul lui Cid, Bernardo Fenelon, a declarat într-un comunicat că Mauro Cid se va apăra doar în faţa anchetatorilor.

Potrivit Veja, documentul de trei pagini a furnizat o foaie de parcurs pentru a bloca învestirea lui Lula, folosind armata ca „forţă moderatoare”. Pentru a justifica o astfel de ruptură instituţională, documentul pretindea acţiuni neconstituţionale din partea sistemului judiciar şi a mass-mediei pentru a-l favoriza pe Lula în alegeri.

Documentul solicită numirea unui „intervenient” cu putere asupra forţelor armate şi a tuturor agenţiilor federale de securitate publică din Brazilia. Judecătorii vinovaţi de la Curtea Supremă şi de la tribunalul electoral federal vor fi investigaţi, înlăturaţi şi înlocuiţi.

Curtea electorală reînnoită ar urma să supravegheze noi alegeri care ar avea loc numai după ce armata ar decide că ordinea constituţională a fost restabilită.

Armata braziliană a declarat că orice „opinii şi comentarii personale nu reprezintă gândirea... lanţului de comandă şi nici poziţionarea oficială a Forţelor”.

„Orice comportament individual considerat neregulamentar va fi tratat în instanţă”, a adăugat aceasta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici