BREXIT: David Cameron îi ceruse Angelei Merkel, înaintea referendumului, concesii privind imigraţia

Fostul premier britanic David Cameron i-a cerut cancelarului german Angela Merkel, înaintea referendumului din Marea Britanie, să accepte limite în privinţa libertăţii de circulaţie la nivelul Uniunii Europene, dar liderul de la Berlin a refuzat orice concesie, relatează BBC News online.

2593 afișări
Imaginea articolului BREXIT: David Cameron îi ceruse Angelei Merkel, înaintea referendumului, concesii privind imigraţia

BREXIT: David Cameron îi ceruse Angelei Merkel, înaintea referendumului, concesii privind imigraţia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

David Cameron a sunat-o pe Angela Merkel cu câteva zile înaintea referendumului să îi ceară ca, alături de alţi lideri europeni, să emită un comunicat în care să ofere Marii Britanii concesii în privinţa libertăţii de circulaţie a cetăţenilor UE.

Cameron spera că Angela Merkel va transmite o declaraţie comună cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, cu şeful Consiliului European, Donald Tusk, şi cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene. Cameron spera că o astfel de poziţie va înclina balanţa în favoarea unei decizii a alegătorilor britanici de rămânere în Uniunea Europeană. Ulterior, David Cameron a renunţat să mai solicite o astfel de declaraţie.

Oricum, cancelarul Germaniei i-a transmis lui Cameron că nu putea face niciun compromis în privinţa libertăţii de circulaţie, un principiu fundamental al Uniunii Europene.

La referendumul din 23 iunie au participat 72,2% dintre alegătorii britanici înregistraţi. În total, 17,41 de milioane de britanici (51,9%) s-au pronunţat în favoarea ieşirii din UE, iar alţi 16,14 milioane (48,1%) pentru rămânerea în Blocul comunitar. În contextul rezultatului referendumului, David Cameron a demisionat din funcţia de premier al Marii Britanii.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici