Budapesta, nemulţumită de explicaţiile României în legătură cu autorizaţia de zbor

Ministerul ungar de Externe este nemulţumit de explicaţia oferită de autorităţile române în legătură cu neacordarea permisului de zbor pentru avionul preşedintelui ungar, Laszlo Solyom, considerând că în spatele acestui refuz ar fi campania prezidenţială din România.

24 afișări
Imaginea articolului Budapesta, nemulţumită de explicaţiile României în legătură cu autorizaţia de zbor

Ministrul de Externe ungar, Kinga Goncz

Ministerul de Externe încă nu a primit o explicaţie mulţumitoare pentru această decizie, a declarat ministrul de Externe, Kinga Goncz. "Explicaţia de până acum este doar de ordin tehnic, dar în mod evident credem că aceasta nu este singurul motiv. Dacă motivul real este acela că preşedintele ungar nu este binevenit cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei, acest lucru este inacceptabil", a declarat ea.

Campania pentru alegerile prezidenţiale din România ar putea, de asemenea, să fie în spatele acestei decizii, a adăugat ministrul.

Totodată, Ministerul ungar de Externe a denunţat această decizie a autorităţilor române considerând-o un "act neprietenos".

Solyom intenţiona să viziteze Transilvania (care a făcut parte din Ungaria şi este locuită de peste un milion de etnici maghiari - comentează agenţia ungară) la 15 martie, de Ziua Naţională a Ungariei, dar, după ce autorităţile române au refuzat să permită aterizarea avionului său militar la Târgu Mureş, acesta şi-a devansat vizita. Astfel, el a plecat spre România sâmbătă, cu maşina, pentru a susţine un discurs la această comemorare şi se va întoarce în aceeaşi zi.

Potrivit MTI, ambasadorul ungar la Bucureşti a fost convocat de Ministerul român de Externe, unde i s-a spus că România era îngrijorată că vizita preşedintelui Laszlo Solyom în Ţinutul Secuiesc "nu va trimite un semnal care să fie în conformitate cu parteneriatul strategic dintre cele două ţări". Ambasadorul a răspuns că doar opoziţia României faţă de această vizită este cea care a trimis un mesaj ce contrazice parteneriatul strategic.

Ministerul ungar de Externe l-a convocat atunci pe ambasadorul român, pentru a-l întreba în legătură cu motivul acestei îngrijorări. Ulterior, autorităţile aeronautice au retras permisiunea de aterizare pentru avionul preşedintelui ungar.

Partidul ungar de opoziţie Democraţii Liberi s-a declarat şocat de decizia autorităţilor române de a-l împiedica pe Solyom să participe la evenimentele de la Târgu Mureş şi aşteaptă explicaţii din partea României.

Citeşte şi:

Preşedintele maghiar nu a primit autorizaţie de aterizare la Târgu Mureş

Preşedintele ungar a intrat în România cu maşina

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici