Bulgaria interzice firmelor offshore să participe la 28 de activităţi, precum explorarea mineralelor

Bulgaria a interzis, printr-o lege adoptată vineri de Parlament, participarea firmelor offshore la 28 de activităţi economice de importanţă majoră, cum ar fi obţinerea de concesiuni şi de avize de explorare a mineralelor, pentru creşterea transparenţei şi combaterea evaziunii fiscale.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului Bulgaria interzice firmelor offshore să participe la 28 de activităţi, precum explorarea mineralelor

Bulgaria interzice firmelor offshore să participe la 28 de activităţi, precum explorarea mineralelor

Aceste companii nu vor putea participa nici la licitaţiile de achiziţii publice şi privatizări, inclusiv a proprietăţilor municipale, relatează Novinite.

Prevederile sunt incluse într-o lege privind relaţiile economice şi financiare cu companii înregistrate în jurisdicţii cu regimuri fiscale preferenţiale, votată vineri în Parlament.

Legea, iniţiată de doi membri ai partidului liberal Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi, interzice companiilor offshore să participe în total la 28 de activităţi economice şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014.

Astfel, aceste companii nu vor putea să aibă în proprietate operatori de telefonie mobilă, companii de energie şi apă, operatori de radio şi TV, cluburi de sport profesioniste, agenţii de sondare a opiniei publice, publisheri de ziare şi operatori de jocuri de noroc.

De asemenea, companiile offshore nu vor putea deţine acţiuni la bănci şi la companii de asigurări sau să aplice pentru licenţe în domeniul asigurărilor.

Aceste companii nu vor avea dreptul să solicite un tratament preferenţial din partea statului, în calitate de investitori, să partticipe la parteneriate public-private sau să cumpere de la stat terenuri sau păduri.

Legea prevede unele excepţii în anumite situaţii, cum ar fi cazul în care acţiunile unei companii offshore sunt tranzacţionate la bursă într-un stat membru al Uniunii Europene, sau dacă o companie mamă a unei astfel de firme este tratată ca o companie rezidentă într-o ţară cu care Bulgaria a semnat o convenţie privind dubla impozitare. O altă excepţie este situaţia în care compania este tratată ca rezidentă în Bulgaria, iar proprietarii acesteia, naturalizaţi, sunt cunoscuţi.

Companiile afectate de noua lege au la dispoziţie şase luni să intre în legalitate, conform noilor prevederi.

Potrivit estimărilor deputatului Rumen Ghecev, fost vicepremier în perioada 1994-1996, companiile bulgare înregistrate offshore deţin în prezent circa 5 miliarde de euro în paradisuri fiscale precum Cipru, Luxemburg sau Elveţia, relatează AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici