Bulgaria salută "raportul pozitiv" al Comisiei Europene privind justiţia

Autorităţile bulgare au calificat vineri drept "pozitiv" şi "obiectiv" raportul intermediar al Comisiei Europene privind progresele ţării în lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei.

48 afișări
Imaginea articolului Bulgaria salută "raportul pozitiv" al Comisiei Europene privind justiţia

Bulgaria salută "raportul pozitiv" al Comisiei Europene privind justiţia (Imagine: Shutterstock)

"Pentru prima oară de la existenţa mecanismului (de cooperare şi verificare), Comisia Europeană oferă o evaluare pozitivă numărului tot mai mare de puneri sub acuzare şi verdicte în procesele de corupţie la nivel înalt", a subliniat ministrul Justiţiei, Margarita Popova.

Consiliul Judiciar Suprem însărcinat cu numirea magistraţilor a calificat raportul drept "obiectiv" şi o "expresie a raporturilor de parteneriat" între Sofia şi Bruxelles.

De la aderarea la UE în 2007, Bulgaria şi România fac obiectul unui mecanism de supraveghere strict şi inedit, privind eficienţa justiţiei lor în faţa corupţiei şi crimei organizate.

Ele se bazează pe rapoartele Comisiei pentru a-şi susţine cererea de aderare la spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor, faţă de care mai multe state membre, cum ar fi Franţa şi Germania, se arată reticente.

Ministrul Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov, a subliniat că raportul "fixează clar obiectivele până vara viitoare", adică "adoptarea unei legi eficiente privind confiscarea averilor, înfiinţarea unei autorităţi însărcinate cu sancţionarea conflictelor de interese" şi "o luptă eficientă împotriva corupţiei şi crimei organizate".

Mladenov s-a declarat "sigur că, dacă aceste obiective sunt atinse, Comisia va constata că reformele în Bulgaria sunt ireversibile", în raportul său anual aşteptat în iulie.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Vesela Cerneva, a apreciat, la rândul său, că acest raport "ar urma să joace un rol pozitiv" pentru candidatura bulgară la Schengen. "Acumularea de evaluări pozitive ne face să credem că raportul din vară (...) va dezvălui continuitatea eforturilor noastre", a apreciat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici