Bush a autorizat execuţia unui fost militar condamnat la moarte

Preşedintele american George W. Bush a autorizat, luni, execuţia unui militar american condamnat la moarte pentru crimă şi viol, un caz inedit în Statele Unite de mai bine de jumătate de secol.

31 afișări
Imaginea articolului Bush a autorizat execuţia unui fost militar condamnat la moarte

Bush a autorizat execuţia unui fost militar condamnat la moarte (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Bush a acceptat în această dimineaţă recomandarea secretarului Apărării de a aproba condamnarea la moarte a soldatului Ronald A. Gray, confirmând condamnarea Curţii Marţiale pentru multiple acuzaţii de crimă şi viol comise în timp ce acesta era înrolat în armată", a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, Dana Perino.

Gray a fost găsit vinovat de comiterea a patru crime şi a opt violuri în 1988 de către un tribunal militar şi condamnat la moarte, sentinţă care necesită semnătura preşedintelui pentru a fi pusă în aplicare. Spre deosebire de persoanele judecate de instanţe civile, militarii americani nu pot fi executaţi decât după acordul şefului statului.

"Deşi aprobarea condamnării la moarte a unui membru al armatei este o decizie serioasă şi dificilă pentru un comandant suprem, preşedintele apreciază că natura acestui caz nu lasă nici o îndoială asupra faptului că respectiva condamnare a fost corectă şi meritată", a adăugat Perino.

Ultimul preşedinte american care autorizase execuţia unui militar a fost Dwight D. Eisenhower în 1957. John F. Kennedy, căruia i-a fost supusă aprobării o sentinţă similară, a preferat comutarea condamnării la moarte în închisoare pe viaţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici