Bush: Războiul din Irak nu s-a încheiat, dar victoria este "aproape"

Preşedintele american, George W. Bush, a dat asigurări duminică, la Bagdad, că dacă războiul nu s-a "încheiat" victoria este "aproape", în cursul unei vizite de rămas bun în Irak, cu cinci săptămâni înainte de plecarea sa de la Casa Albă.

34 afișări
Imaginea articolului Bush: Războiul din Irak nu s-a încheiat, dar victoria este "aproape"

Bush: Războiul din Irak nu s-a încheiat, dar victoria este "aproape" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Războiul nu s-a încheiat, dar prin încheierea acordurilor (de securitate între Irak şi SUA), curajul poporului şi al soldaţilor irakieni, al militarilor şi personalului civil american, suntem cu siguranţă pe calea victoriei", a afirmat el, după semnarea simbolică, împreună cu premierul Nuri al-Maliki, a acestui acord.

Preşedintele american a justificat din nou intervenţia militară condusă de Statele Unite în martie 2003, care a dus la înlăturarea de la putere a dictatorului irakian Saddam Hussein, dar şi la haos şi la violenţe interconfesionale.

"Sarcina nu a fost uşoară, dar era necesară pentru securitatea americană, speranţa irakienilor şi pacea în lume", a declarat Bush, la finalul întrevederii cu omologul său irakian, Jalal Talabani.

În acelaşi timp, el s-a confruntat în această ţară cu o nouă întâmplare neplăcută. Un jurnalist irakian a aruncat, fără să îl atingă, cu pantofii spre preşedintele american şi l-a numit "câine" în momentul în care îi strângea mâna premierului irakian.

În cultura arabă, a fi numit "câine" este o gravă insultă şi în 2003 irakienii au lovit statuia lui Saddam Hussein cu tălpile.

În timp ce cei doi oficiali se întâlneau în biroul privat al premierului Nuri al-Maliki, irakianul a sărit strigând "este sărutul de adio, neam de câine" şi şi-a aruncat pantofii, unul după celălalt, înspre preşedintele american.

În timp ce serviciile de securitate irakiene şi americane îl scoteau din sală, preşedintele Bush a tratat incidentul cu umor: "Dacă vreţi să ştiţi erau nişte pantofi mărimea 10 (44, mărimea franţuzească)", a glumit el.

Sosit la aeroportul din Bagdad, Bush s-a deplasat cu elicopterul în centrul capitalei irakiene, unde a fost primit de Talabani.

Ulterior el a mers cu maşina în "zona verde", sector ultrasecurizat din capitală, unde se află reşedinţa premierului.

Acolo, cei doi au parafat simbolic acordul bilateral, semnat oficial în noiembrie, care fixează cadrul retragerii totale a celor 146.000 de militari americani din Irak până la sfârşitul lui 2011. Acesta va pune astfel capăt, după opt ani, prezenţei militare din Irak.

Acordul a fost încheiat după aproximativ un an de negocieri dure între americani şi irakieni. Conform pactului, unităţile de luptă ale armatei americane vor trebui să fi părăsit oraşele, satele şi localităţile până la 30 iunie 2009.

Bush s-a întâlnit de asemenea cu principalii lideri irakieni, care au sosit la putere datorită înlăturării dictatorului Saddam Hussein în aprilie 2003. El l-a îmbrăţişat pe Abdel Aziz al-Hakim, unul dintre principalii susţinători şiiţi ai Guvernului.

Citeşte şi:

Un jurnalist şi-a aruncat pantofii asupra lui George W. Bush, la Bagdad

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici