Bush vrea să schimbe sistemul de vize pentru aliaţii est-europeni

Preşedintele american George W. Bush a declarat că înţelege frustrarea statelor europene ai căror cetăţeni au nevoie de viză pentru a se deplasa în SUA, dar a subliniat că face tot posibilul pentru a schimba acest sistem învechit de vize, într-un interviu recent, informează site-ul Casei Albe.

17 afișări
Imaginea articolului Bush vrea să schimbe sistemul de vize pentru aliaţii est-europeni

Bush vrea să schimbe sistemul de vize pentru aliaţii est-europeni (Imagine: Mediafax/AFP)

În interviul acordat postului POP TV înaintea summitului Statele Unite-UE, liderul american a declarat că este foarte preocupat de percepţia înregistrată în ţările europene aliate potrivit căreia Statele Unite nu mai sunt aceeaşi ţară primitoare ca altădată. "Mai întâi de toate, înţeleg de ce mulţi dintre prietenii noştri din Europa, care nu sunt trataţi la fel ca alte state UE în privnţa vizelor, sunt îngrijoraţi", a precizat liderul de la Casa Albă.

"Aceştia spun că (...) sprijinim Statele Unite, ne plac Statele Unite, dar totuşi suntem trataţi diferit când vine vorba de vize", a adăugat Bush.

"Aceasta este o reminenscenţă a vechiului sistem de vize pe care încerc asiduu să o schimb. Şi înregistrăm progrese. De fapt, cred că vor fi câteva naţiuni care vor adera la programul visa waiver", a subliniat preşedintele american.

Întrebat despre sentimentele antiamericane la nivel global, resimţite chiar şi în Europa, Bush a recunoscut că a fost nevoit să adopte o serie de măsuri dezagreabile pentru unii, dar a subliniat că, la nivel internaţional, a consolidat relaţiile cu unele state, printre care India.

Bush a declarat că mesajul său pentru viitorul preşedinte american este să nu se abată de la principii, să dea dovadă de un caracter puternic, să promoveze libertatea, să apere Statele Unite şi să colaboreze cu aliaţii pentru a atinge obiectivele comune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici