Butcher: SUA rămân neclintite alături de România, un aliat aflat în prima linie în actuala criză

Exerciţiile comune româno-americane sunt mai importante decât oricând pentru relaţia bilaterală, mai ales în contextul evenimentelor din regiune, a declarat, joi, însărcinatul cu afaceri Duane Butcher, dând asigurări că SUA rămân neclintite alături de România, un aliat cheie la Marea Neagră.

204 afișări
Imaginea articolului Butcher: SUA rămân neclintite alături de România, un aliat aflat în prima linie în actuala criză

Duane Butcher (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Prezent la Câmpia Turzii la ceremonia de închidere a exerciţiului militar Dacian Viper 2014, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, a declarat că România se va alătura în curând "clubului de elită" al ţărilor care folosesc avioanele F-16. "Statele Unite ale Americii vor continua să vă ajute pe măsură ce vă pregătiţi să integraţi avioanele F-16 achiziţionate în forţele aeriene române", a spus Duane Butcher.

Diplomatul american a subliniat faptul că exerciţiile comune oferă ocazia forţelor aeriene române şi americane "să se cunoască mai bine" şi de a-şi creşte "capacitatea de a acţiona eficient împreună".

"Piloţii şi personalul tehnic român şi american au ocazia de a exersa situaţii de luptă aer-aer şi aer-sol împotriva unor avioane de luptă diferite, o ocazie extraordinară de a învăţa lucruri noi. Desfăşurarea de exerciţii comune e acum mai importantă decât oricând pentru relaţia noastră bilaterală şi pentru parteneriatul nostru NATO, date fiind evenimentele din regiune", a spus Butcher.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA a susţinut că există dovezi "vizibile" ale sprijinului Rusiei pentru preluarea armată a controlului asupra clădirilor guvernamentale din estul Ucrainei, în weekend-ul trecut.

El a catalogat "ocuparea ilegală a Crimeei de către Rusia şi eforturile sale continue de a destabiliza guvernarea ucraineană" drept "o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii internaţionale".

În acest context, Butcher a precizat că "Statele Unite ale Americii rămân neclintite alături de România şi de toţi aliaţii săi membri ai NATO în acest moment de criză", fapt demonstrat şi de vizitele efectuate de navele USS Truxtun şi USS Donald Cook, de numărul suplimentar de infanterişti marini de la baza Mihail Kogălniceanu şi de sosirea avioanelor americane F-16.

"Sunteţi un aliat cheie în regiunea Mării Negre. România este o ţară care se află în prima linie în această criză. Suntem alături de dumnevoastră şi anticipăm şi alte angajamente diplomatice şi vizite ale forţelor militare americane", a spus Duane Butcher, felicitându-i pentru colaborare "pe bărbaţii şi femeile care fac parte din forţele aeriene ale ţărilor noastre". "Ei sunt un exemplu concret al angajamentului nostru reciproc", a punctat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA.

Premierul Victor Ponta, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, şi ministrul Apărării, Mircea Duşă, precum şi autorităţi locale au participat, joi, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii, la ceremonia de închidere a exerciţiului militar Dacian Viper 2014.

Exerciţiului comun Dacian Viper 2014 a început, la 10 aprilie, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, judeţul Cluj, în cadrul programului fiind executate atât misiuni în poligoanele armatei, cât şi misiuni de poliţie aeriană.

Colonelul Christopher Austin, comandantul Escadrilei 510 americană din Aviano, declara atunci că americanii au adus la Câmpia Turzii şase avioane de vânătoare F-16.

Dacian Viper, care este la a patra ediţie, s-a mai desfăşurat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii în anii 2006, 2008 şi 2012, având ca principal obiectiv antrenamentul în comun al piloţilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian şi ofiţerilor de stat major în condiţii reale, pentru planificarea şi executarea unor misiuni de zbor în formaţii mixte, dar şi cu echipaje mixte româno-americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici