Canadienii sunt chemaţi marţi la urne

Aproximativ 23,4 milioane de canadieni sunt chemaţi, marţi, la urne pentru alegerile legislative care ar trebui să permită conservatorilor conduşi de Stephen Harper să obţină un al doilea mandat, după o campanie electorală dominată de subiectul crizei financiare mondiale.

14 afișări
Imaginea articolului Canadienii sunt chemaţi marţi la urne

Canadienii sunt chemaţi marţi la urne (Imagine: Mediafax Foto)

Canada este prima mare ţară dezvoltată care organizează alegeri legislative de la declanşarea crizei financiare care a afectat întreaga lume.

Institutele de sondare a opiniei publice prevăd o victorie a conservatorilor, dar cu un rezultat insuficient formării unei majorităţi în Camera Comunelor de 308 locuri unde formaţiunea lui Harper este minoritară de la alegerile legislative din ianuarie 2006.

Harper dispune de un avantaj confortabil în sondaje după ce a decis să convoace alegeri în septembrie, motivând că activitatea Guvernului său este paralizată de opoziţie şi că are nevoie de un nou mandat pe fondul unei situaţii economice incerte.

Premierul canadian nu se aştepta însă la o agravare atât de rapidă a crizei mondiale.

Declaraţiile sale potrivit cărora situaţia este stabilă în Canada şi acuzaţiile opoziţiei care îi reproşează că nu a reacţionat la îngrijorările formulate de compatrioţii săi i-au redus însă avantajul de care dispunea în intenţiile de vot.

Harper a reuşit să se redreseze însă, dacă previziunile sondajelor de opinie sunt exacte.

Principalul său contracandidat, liderul liberal Stephane Dion, un politician lipsit de carismă, a profitat de criza financiară pentru a-l ataca pe Harper.

El nu pare însă să îi fi convins pe alegători de pertinenţa principalei măsuri de pe agenda sa electorală: impunerea unei taxe pe emisiile de dioxid de carbon pentru reducerea poluării.

Planul său trece însă în plan secund într-o perioadă de criză în timp ce Harper l-a denunţat, declarând că proiectul va duce Canada în pragul recesiunii economice.

Pe lângă conservatori şi liberali, trei partide îşi dispută sufragiile electoratului canadian în acest scrutin uninominal: Noul Partid Democratic (NPD, de stânga), Blocul din Quebec (independent) şi Partidul Ecologist, fiecare derulând campanii electorale eficiente.

Liderii politici au încercat până în ultimul minut al campaniei electorale să atragă de partea lor alegătorii indecişi.

Analiştii au evocat posibilitatea formării unei coaliţii pentru a evita revenirea la putere a conservatorilor dacă aceştia câştigă alegerile, dar la o diferenţă nesemnificativă.

Nici unul dintre liderii de partide nu s-a exprimat până în prezent în mod clar în privinţa acestui subiect.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici