Candidatul comunist la Primăria Chişinău afirmă că exit-poll-ul reprezintă "un atac psihologic"

Candidatul comunist la Primăria Chişinăului, Igor Dodon, a apreciat că rezultatele exit-poll-ului, care indică o victorie a candidatului liberal din primul tur de scrutin, reprezintă "un atac psihologic" şi a avertizat că "cine se bucură acum ca Mircea Geoană se grăbeşte".

346 afișări
Imaginea articolului Candidatul comunist la Primăria Chişinău afirmă că exit-poll-ul reprezintă "un atac psihologic"

Candidatul comunist la Primăria Chişinău afirmă că exit-poll-ul reprezintă "un atac psihologic" (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Cunoşteam că anume aceste rezultate vor fi. Este un atac psihologic asupra opiniei publice", a afirmat Dodon, după anunţarea rezultatelor sondajului la ieşirea de la urne. "Vreau să le spun celor care se bucură acum ca Mircea Geoană că se grăbesc", a adăugat el, informează jurnal.md.

Primarul în exerciţiu, liberalul Dorin Chirotacă, a declarat că aşteaptă ca rezultatele oficiale să confirme datele sondajului. "Aşteptăm ca cifrele să fie confirmate oficial în câteva ore. Sigur că ne bucurăm mult de aceste rezultate", a spus el.

Valentina Buliga, candidatul Partidului Democrat din Moldova, clasată pe locul al treilea potrivit exit-poll-ului, a apreciat că "un mesaj coerent şi cinstit nu este întotdeauna auzit".

"Dar cert este că primarul va avea mult de lucru, pentru că electoratul aşteaptă acţiuni concrete", a adăugat ea.

Candidatul independent Mihai Godea a apreciat că votul pentru Primăria Chişinău a fost puternic polarizat. "În perioada sovietică votam şi nu aveam de ales. Acum, ori votăm cu Chirtoacă, ori cu Dodon. S-a mers pe polarizarea votului. În această campanie, s-a mers pe lucruri pe care le auzim de ani de zile: comunism şi anticomunism", a spus el.

Potrivit ProTV Chişinău, premierul Vlad Filat (Partidul Liberal Democrat din Moldova) a declarat că aşteaptă rezultatele finale ale alegerilor, însă consideră că tendinţele indicate de exit-poll arată că decizia luată de PLDM a fost justă şi permite câştigarea alegerilor la Chişinău din primul tur de scrutin.

Conform sondajului la ieşirea de la urne difuzat de postul de televiziune Publika, liberalul Dorin Chirtoacă ar fi obţinut victoria în primul tur de scrutin, cu 52,7 la sută din voturi. Pe locul al doilea s-ar fi clasat candidatul comunist Igor Dodon, cu 41 la sută din voturi, urmat de Valentina Buliga, cu 2,3 la sută.

Acelaşi sondaj arată că Partidul Comuniştilor a obţinut 40,3 la sută din voturile pentru Consiliul municipal, urmat de Partidul Liberal, cu 37,7 la sută şi Partidul Liberal Democrat, cu 15,4 la sută.

Sondajul la ieşirea de la urne a fost realizat de Centrul de investigaţii sociologice CBS-AXA, Institutul de Politici Publice (IPP şi Institutul European de studii politice din Moldova (IESPM), la comanda postului de televiziune Publika TV. Exit-poll-ul a fost realizat pe un eşantion de 6.000 - 8.000 de persoane, la 55 de secţii de votare din municipiul Chişinău şi are o marjă de eroare de plus/minus 2 la sută.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici