Cardinalii electori, atraşi în scandalurile de pedofilie

Victimele abuzurilor sexuale comise de preoţi au puţine speranţe de la viitorul Papă, în timp ce controversa privind un cardinal american acuzat că a acoperit acţiunile a zeci de pedofili şi care urmează să participe la alegerea succesorului Papei Benedict al XVI-lea ia amploare.

408 afișări
Imaginea articolului Cardinalii electori, atraşi în scandalurile de pedofilie

Cardinalii electori, atraşi în scandalurile de pedofilie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Asociaţia americană Catholics United a lansat o petiţie pentru a-l împiedica pe fostul arhiepiscop de Los Angeles (1985-2011) Roger Mahony, în vârstă de 76 de ani, să participe la Conclav. În urmă cu o lună, cardinalul a fost eliberat din toate funcţiile "administrative şi politice" pentru că a acoperit preoţi care au comis abuzuri sexuale asupra copiilor în dioceza sa, în anii '80.

În opinia asociaţiilor victimelor, comportamentul său este exemplul a ceea ce Benedict al XVI-lea nu a reuşit să remedieze în cadrul Bisericii.

"El ar trebui să dea dovadă de bun simţ şi să rămână departe de Roma", a apreciat marţi Roberto Mirabile, directorul grupului italian de luptă împotriva abuzurilor sexuale "La Caramella Buona", a cărui acţiune a ajutat la condamnarea preotului unei mici parohii din apropiere de Roma anul trecut.

Susţinătorii lui Benedict al XVI-lea regretă că el este diabolizat în scandalul de pedofilie. În opinia lor, el a fost primul Papă care a înfruntat real problema, întâlnindu-se cu victimele, încercând să enunţe reguli pentru ca aceste abuzuri să nu se mai producă.

"În privinţa abuzurilor sexuale, Biserica şi-a schimbat atitudinera în timpul pontificatului său", asigură Marco Scarpati, director pentru Ecpat Italia, o organizaţie internaţională împotriva prostituţiei infantile şi pedopornografiei.

"Vaticanul a primit plângeri din partea victimelor, a deschis anchete şi a fost prompt în a pedepsi preoţii recunoscuţi vinovaţi de abuzuri", a apreciat el.

O altă iniţiativă a Vaticanului a fost o conferinţă fără precedent anul trecut la Universitatea Gregoriană din Roma care a reunit victimele, episcopi din lumea întreagă şi psihologi.

În mai 2011, Sfântul Scaun a cerut ca toate conferinţele episcopale să ia măsuri antipedofilie. În acea zi, trei sferturi au răspuns, a anunţat noul promotor al justiţiei (procuror) la Vatican, părintele american Robert Oliver.

Potrivit predecesorului său, monseniorul Charles Scicluna, liderul Bisericii malteze, "Benedict al XVI-lea a fost foarte curajos să spargă zidul de tăcere sub care au fost îngropate multe cazuri".

Dar potrivit victimelor, mai sunt multe de făcut.

"Nu suntem deloc optimişti", a apreciat Sue Cox, membru al asociaţiei britanice Survivors Europe, ea însăşi victimă a unui preot pedofil. "Voiau ca afacerea să fie închisă şi vor încerca să muşamalizeze trecutul", a adăugat ea.

Scandalul preoţilor pedofili a izbucnit cu o primă serie de cazuri în urmă cu peste zece ani, afectând în special Statele Unite. Acesta s-a reaprins în 2010 cu un val de dezvăluiri în Irlanda, Australia, Statele Unite şi Germania, de unde este originar Papa Benedict al XVI-lea.

Vaticanul a anunţat recent că a continuat să primească aproximativ 600 de plângeri în fiecare an, pentru cazuri de pedofilie datând din anii '60, '70 şi '80.

Potrivit lui Sue Cox şi altor militanţi, mai mulţi cardinali care vor participa la Conclav sunt implicaţi direct sau indirect.

În afară de Roger Mahony, ei îl citează pe cardinalul Justin Francis Rigali, în vârstă de 77 de ani, pensionat de la arhiepiscopia Philadelphiei. Oficial, el a părăsit funcţia din cauza vârstei înaintate, dar, potrivit lor, plecarea sa este legată de o serie de abuzuri care au implicat 37 de preoţi ai arhiepiscopiei.

Cardinalul belgian Godfried Danneels, în vârstă de 79 de ani, a fost acuzat în urmă cu trei ani după confiscarea, la domiciliul său, a unor documente informatice care dovedeau că ar fi ajutat la ascunderea a sute de cazuri de pedofilie.

Cardinalul irlandez Sean Brady, în vârstă de 73 de ani, liderul Bisericii irlandeze timp de 16 ani, a prezentat scuze publice în mai 2012, pentru că nu a raportat poliţiei abuzurile comise de un preot pedofil de la dioceza sa în anii '70.

Asociaţiile victimelor precum Snap cer Bisericii să publice pe Internet numele preoţilor care au comis astfel de abuzuri şi să ordone tuturor episcopilor să semnaleze sistematic poliţiei cazurile de abuzuri.

În opinia lui Robert Hoatson, liderul grupului american Road to Recovery, eradicarea reală a flagelului pedofiliei "ar însemna demiterea tututor episcopilor care au acoperit abuzurile, dar până la urmă de ce nu!!".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici