Care erau motivele pentru care George W. Bush voia sa invadeze Irakul in 2003?

  • George W. Bush, preşedintele SUA în 2003, a invocat mai multe motive pentru a justifica invazia Irakului.
  • Ce era doctrina războiului preventiv a lui George Bush?
  • Războiul din Irak, întâmpinat cu cele mai mari proteste din istorie
  • ONU şi multe state precum Franţa şi Germania s-au opus războiului
2581 afișări
Imaginea articolului Care erau motivele pentru care George W. Bush voia sa invadeze Irakul in 2003?

Sursa Foto - White House

Motivele invaziei 

George W. Bush, preşedintele SUA în 2003, a invocat mai multe motive pentru a justifica invazia Irakului, potrivit Casei Albe.  

Printre acestea se numără:

  • Armele de distrugere în masă: Bush a susţinut că Irakul avea stocuri semnificative de arme de distrugere în masă  şi că aceste arme ar putea fi utilizate împotriva SUA şi aliaţilor săi. Cu toate acestea, după invazie, s-a constatat că aceste arme nu existau în realitate, transmite Al-Jazeera
  • Legături cu terorismul: Bush a afirmat că Irakul avea legături cu organizaţiile teroriste, în special cu al-Qaida, şi că Saddam Hussein ar fi putut să ofere sprijin teroristilor. Cu toate acestea, după invazie, s-a constatat că nu existau legături semnificative între Irak şi al-Qaida.
  • Democraţia şi drepturile omului: Bush a susţinut că invadarea Irakului ar fi contribuit la îndepărtarea unui dictator  şi la instaurarea unei guvernări democratice care ar fi respectat drepturile omului. Cu toate acestea, instabilitatea şi violenţa din Irak după invazie au arătat că situaţia nu a fost atât de simplu de remediat. 

În plus, unii critici au susţinut că motivul real al invaziei Irakului ar fi fost interesele economice ale SUA şi controlul asupra resurselor de petrol din regiune.

Ce era doctrina războiului preventiv a lui George Bush? 

Termenul "razboi preventiv" a fost folosit de către administraţia Bush pentru a justifica invazia Irakului din 2003. În concepţia lui Bush, un "razboi preventiv" este un conflict armat declanşat pentru a preveni o ameninţare iminentă la adresa securităţii naţionale a SUA sau a aliaţilor săi, chiar dacă nu există o dovadă concretă a acestei ameninţări.

În cazul Irakului, administraţia Bush a susţinut că Saddam Hussein avea în posesie arme de distrugere în masă şi că avea intenţia de a le utiliza împotriva SUA sau a aliaţilor săi, constituind astfel o ameninţare iminentă şi justificând astfel declanşarea unui "razboi preventiv".

Cu toate acestea, după invazie, nu s-au găsit dovezi solide care să susţină aceste afirmaţii şi acest argument a fost puternic contestat de criticii invaziei Irakului.

Războiul din Irak, întâmpinat cu cele mai mari proteste din istorie 

Înainte de invazia Irakului din 2003, au avut loc ample proteste la nivel global împotriva războiului.

Protestele s-au desfăşurat în mai multe oraşe importante din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite, Regatul Unit, Spania, Franţa, Germania, Italia, Australia, Japonia şi multe altele.

Cel mai mare protest global a avut loc pe 15 februarie 2003 şi a atras aproximativ 10-15 milioane de oameni în peste 600 de oraşe din întreaga lume, organizat sub sloganul "Nu războiului".

Cu toate acestea, invazia a continuat şi a avut loc pe 20 martie 2003, în ciuda opoziţiei internaţionale semnificative.

ONU s-a opus războiului 

SUA au primit aprobarea Congresului pentru a invada Irakul în 2003, dar nu au obţinut aprobarea Consiliului de Securitate al ONU şi nici a Adunării Generale a ONU.

Potrivit BBC, secretarul ONU de atunci, Kofi Annan, a declarat că intervenţia militară americană în Irak este ilegală. 

În octombrie 2002, Congresul SUA a adoptat o rezoluţie care autoriza utilizarea forţei militare împotriva Irakului. Rezoluţia a fost susţinută de majoritatea membrilor Congresului, dar a fost criticată de alţii, inclusiv de democraţi şi de organizaţiile pentru drepturile omului.

Cu toate acestea, eforturile administraţiei Bush de a obţine aprobarea Consiliului de Securitate al ONU au eşuat.

SUA au prezentat dovezi despre existenţa armelor de distrugere în masă în Irak, dar acestea nu au fost acceptate de toţi membrii Consiliului de Securitate. Acest lucru a dus la decizia SUA de a invada Irakul fără aprobarea ONU. 

"Există un mit despre război pe care am vrut să-l clarific de ani de zile. După ce nu s-au găsit arme de distrugere în masă, stânga a pretins că "Bush a minţit. Oamenii au murit. Această acuzaţie în sine este o minciună. Este timpul să o lăsăm să se odihnească", l-a citat Washington Post pe fostul secretar de presă al administraţiei Bush, Ari Fleischer.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici