Casa Albă, nesigură în legătură cu starea de sănătate a liderului nord-coreean

Casa Albă a confirmat vineri că, aparent, liderul nord-coreean Kim Jong-Il a suferit "o problemă de sănătate", dar a precizat că nu este în măsură să se pronunţe asupra stării sale actuale sau a situaţiei în care se află regimul de la Phenian.

17 afișări
Imaginea articolului Casa Albă, nesigură în legătură cu starea de sănătate a liderului nord-coreean

Casa Albă, nesigură în legătură cu starea de sănătate a liderului nord-coreean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu ştim exact în ce stare se află", a declarat Dennis Wilder, director pentru afaceri asiatice la Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe, aflat la bordul avionului cu care s-a deplasat către Lima preşedintele american, George W. Bush.

"Credem în continuare că a avut o problemă de sănătate, dar, în ceea ce priveşte refacerea sa (...), pur şi simplu nu sunt în măsură să fac speculaţii", a spus Wilder.

"Coreea de Nord este un loc foarte secret. Vedem şi noi aceleaşi fotografii ca şi voi, nu putem afla cu adevărat mare lucru", a adăugat el.

Coreea de Nord a publicat, la începutul lunii noiembrie, de două ori în decurs de mai puţin de o lună, fotografii nedatate ale lui Kim Jong-Il, într-o campanie media care pare să încerce să stăvilească zvonurile persistente privind starea de sănătate a liderului de la Phenian. Acestea au apărut după ce Kim nu a fost văzut la marea paradă organizată pentru împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea regimului comunist.

Experţii afirmă că una dintre fotografii a fost prelucrată electronic, pentru a-l include pe Kim într-un grup de militari.

Autorităţile sud-coreene cred că liderul nord-coreean, în vârstă de 66 de ani, a suferit un atac cerebral, însă exercită în continuare controlul asupra situaţiei.

Canalul de televiziune Tokyo Broadcasting System (TBS) a anunţat recent că, potrivit unor informaţii obţinute de serviciile de informaţii americane, Kim ar fi suferit un prim atac cerebral la jumătatea lunii august şi un al doilea la sfârşitul lui octombrie.

În data de 16 noiembrie, agenţia oficială de presă nord-coreeană KCNA a anunţat că liderul de la Phenian a asistat la o paradă militară, fără a preciza însă unde şi când a avut loc aceasta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici