Casa Albă nu mai are bani pentru a trimite astronauţi pe Lună până în 2020

Casa Albă a confirmat, luni, renunţarea la programul spaţial Constellation, inclus în bugetul pe anul 2011, care prevedea trimiterea unor astronauţi americani pe Lună până în 2020, o consecinţă a reducerii cheltuielilor bugetare.

12 afișări
Imaginea articolului Casa Albă nu mai are bani pentru a trimite astronauţi pe Lună până în 2020

Casa Albă nu mai are bani pentru a trimite astronauţi pe Lună până în 2020 (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

"Propunem anularea programului Constellation al NASA, urmând să facem alte investiţii în cercetare şi dezvoltare", a declarat, în timpul unei conferinţe telefonice, Peter Orszag, consilierul preşedintelui Barack Obama în chestiuni de natură bugetară.

O sursă de la Casa Albă confirmase deja, vineri, 29 decembrie, această informaţie, publicată în premieră de cotidianul Florida Today.

Programul Constellation a fost lansat în 2004, de fostul preşedinte american George W. Bush, după explozia navetei spaţiale Columbia, în 2003, în condiţiile în care toate celelalte navete americane urmează să fie scoase din funcţiune la sfârşitul acestui an. Programul avea ca obiectiv revenirea americanilor pe Lună în jurul anului 2020 şi apoi misiuni spaţiale către Marte, cu echipaj uman la bord.

Potrivit estimărilor, NASA a cheltuit deja peste 9 miliarde de dolari pentru programul Constellation, care se bucură încă de numeroşi susţinători în Congresul american.

Executivul american, care va propune în Congres o creştere a bugetului alocat NASA cu 5,9 miliarde de dolari pentru o perioadă de cinci ani, doreşte ca în locul costisitorului program Constellation să încurajeze dezvoltarea de noi vehicule şi lansatoare spaţiale comerciale, care vor decola către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) din anul 2015 sau chiar mai devreme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici