Casa Albă: Rachetele lansate din Fâşia Gaza sunt "factorul declanşator" al conflictului

Rachetele lansate de către militanţi islamişti palestinieni asupra Israelului de pe teritoriul Fâşiei Gaza au fost "factorul declanşator" al conflictului care s-a soldat cu 42 de morţi de la începutul operaţiunii militare israeliene "Pilon de Apărare", a declarat Casa Albă sâmbătă.

1707 afișări
Imaginea articolului Casa Albă: Rachetele lansate din Fâşia Gaza sunt "factorul declanşator" al conflictului

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi credem că tirurile cu rachete provenind din Fâşia Gaza au fost factorul declanşator al acestui conflict", a declarat Ben Rhodes, adjunctul consilierului pentru Securitate Naţională, la bordul Air Force One. "Noi apreciem că israelienii au dreptul să se apere şi că vor lua propriile decizii asupra tacticii pe care o vor utiliza", a subliniat el.

Rhodes a precizat că preşedintele Barack Obama şi premierul israelian susţin o "dezescaladare", cu condiţia ca mişcarea islamistă palestiniană Hamas să înceteze tirurile de rachete. Cei doi lideri au vorbit la telefon în fiecare zi de la izbucnirea conflictului.

Obama a discutat, de asemenea, cu preşedintele egiptean Mohamed Morsi şi premierul turc Reçep Tayyip Erdogan. "Ei pot juca un rol constructiv, discutând cu Hamasul pentru a încuraja un proces de dezescaladare", a declarat Rhodes.

"Noi vrem acelaşi lucru ca israelienii, şi anume să nu mai fie lansate rachete din Fâşia Gaza", a conchis el.

Casa Albă a apreciat anterior că nu există "nicio justificare a violenţei" Hamas.

"Condamnăm cu fermitate tirurile susţinute de rachete de pe teritoriul Fâşiei Gaza către Israel şi regretăm că civili nevinovaţi, israelieni şi palestinieni, au fost ucişi sau răniţi în violenţele care au urmat", a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, dând vina pe Hamas pentru declanşarea conflictului.

Barack Obama a plecat de la Washington, sâmbătă, şi se afla în drum către Asia, unde efectuează un turneu de câteva zile.

Obama a vorbit la telefon cu preşedintele Egiptului, premierul Israelului şi premierul Turciei despre situaţia din Fâşia Gaza

Preşedintele american Barack Obama a vorbit vineri la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele egiptean Mohamed Morsi, îndemnând din nou la o "dezescaladare" a tensiunilor în Fâşia Gaza, a anunţat Casa Albă.

Obama a reiterat susţinerea Statelor Unite faţă de Israel şi a dreptului său de a se apăra, într-o convorbire la telefon cu Benjamin Netanyahu despre situaţia din Fâşia Gaza, unde violenţele au fost reluate începând de miercuri. Potrivit Casei Albe, Netanyahu l-a sunat pe Obama.

"Preşedintele a reiterat susţinerea Statelor Unite faţă de dreptul Israelului de a se apăra şi şi-a exprimat regretul faţă de pierderea de vieţi în rândul civililor israelieni şi palestinieni", a anunţat Executivul american într-un comunicat despre această conversaţie.

Cei doi au discutat totodată despre "opţiuni în vederea unei dezescaladări a situaţiei", se mai precizează în comunicat, care nu oferă detalii suplimentare.

Obama l-a sunat vineri pe omologul său egiptean Mohamed Morsi pentru a-l felicita pentru eforturile pe care le depune în vederea detensionării situaţiei, exprimându-şi speranţa ca acestea să aducă rezultate, potrivit Casei Albe.

Preşedintele "a subliniat importanţa soluţionării situaţiei cât mai rapid posibil, în vederea restabilirii liniştii şi împiedicării pierderii de vieţi".

Comandantul operaţiunilor militare Hamas Ahmad Jaabari a fost ucis miercuri în Fâşia Gaza de un raid al armatei israeliene, care a lansat o operaţiune, "Pilon al Apărării", împotriva unor grupări înarmate pe acest teritoriu palestinian.

Pe de altă parte, Obama a dicutat la telefon, tot vineri, şi cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, cei doi aliţai exprimându-şi "îngrijorarea cu privire la pericolele pe care le riscă civilii din ambele tabere şi dorinţa ca violenţele să înceteze", a precizat Executivul american într-un comunicat.

Cei doi au apreciat că violenţele dintre Israel şi palestinieni "ameninţă perspectivele unei păci durabile", a anunţat Casa Albă. "Preşedintele (american) şi premierul (turc) sunt de acord asupra faptului că spirala violenţei ameninţă perspectivele unei păci durabile în regiune", iar Obama şi-a "luat angajamentul avansării către obiectivul unei păci în Orientul Mijlociu", potrivit aceleiaşi surse.

Anterior, Erdogan, care întreţine relaţii strânse cu Obama şi care s-a distanţat de Israel începând din 2010, a acuzat liderii israelieni că au ordonat o ofensivă împotriva unor grupări înarmate în Gâşia Gaza în scop electoral, odată cu apropierea alegerilor legislative, în ianuarie.

"Şi de această dată se află în ajunul alegerilor!", a exclamat Erdogan, citat de agenţia Anatolia, subliniind că operaţiunea "Plumb Topit", efectuată de armata israeliană în perioada decembrie 2008-ianuarie 2009 în Fîşia Gaza a avut loc cu puţin timp înainte de alegeri.

"Guvernul turc este alături de fraţii noştri din Gaza şi de cauza lor justă", a continuat şeful Guvernului turc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici