Case din carton reciclat, pentru muncitorii sezonieri români în Olanda

Doi întreprinzători olandezi promovează, în provincia Noord-Holland (nord-vest), un model de locuinţe fabricate din carton reciclat, special destinate muncitorilor sezonieri români şi polonezi, relatează cotidianul Algemeen Dagblad în ediţia electronică de luni.

268 afișări
Imaginea articolului Case din carton reciclat, pentru muncitorii sezonieri români în Olanda

Case din carton reciclat, pentru muncitorii sezonieri români în Olanda

Casele sunt construite din plăci de carton ecologice, ignifugate, cu grosimea de patru centimetri, fixate pe o structură uşoară de oţel şi cântăresc circa două-trei tone, putând fi montate în doar câteva ore.

Iniţiatorii proiectului Casamatic, Haitze Meurs şi Louis Dekkers, au ales să-şi promoveze ideea în satul Anna Paulowna, din provincia Noord-Holland, pentru a răspunde necesităţilor locative din zonă, generate de sosirea muncitorilor sezonieri români şi polonezi care vor lucra în serele horticole şi legumicole.

"În cadrul proiectului Agriport-A7, 450 de hectare de teren vor fi transformate într-un «mic Westland» plin de sere. Aici vor fi cultivate roşii, ardei şi bulbi de flori şi ulterior vor fi create şi sere de flori. Pentru aceasta este nevoie de muncitori, care trebuie cazaţi în locuinţe", a declarat Dekkers.

Proiectul construirii unor asemenea locuinţe în zonă a întâmpinat opoziţia localnicilor, care se tem de o invazie a imigranţilor români şi polonezi.

"Autorităţile locale doresc ca muncitorii sezonieri să fie cazaţi decent şi a adoptat recent dispoziţii speciale în acest sens", adaugă Haitze Meurs. "Din cauza dezvoltării sectorului agricol, fermierii locali pot avea şi ei nevoie să ofere adăpost pe terenul lor unui număr de până la 20 de persoane. Proiectul nostru este, în multe privinţe, mai atractiv decât o rulotă sau o cabană, de exemplu. Preţul de plecare pentru o casă pentru şase până la opt persoane, cu două dormitoare, o sufragerie, baie şi bucătărie este de 10.000 de euro. Casele se pot dovedi profitabile nu doar pentru proprietari, ci şi pentru chiriaşi", mai spune el.

Meurs şi partenerul său au drepturi exclusive de vânzare a locuinţelor Casamatic în Europa. Potrivit lui Meurs, acestea au fost create ca locuinţe semi-permanente şi au o durată de viaţă de cel puţin 15 ani, cu condiţia ca învelişul impermeabil exterior să fie refăcut anual.

În opinia constructorilor, folosirea acestor case nu se limitează exclusiv la sectorul agricol. "Ele pot fi folosite şi ca adăposturi de urgenţă, spaţii de recreere sau ca soluţie pentru familiile numeroase. Pot fi montate într-o singură zi", precizează aceştia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici