Catalanii votează într-o consultare cu valoare simbolică asupra independenţei

Catalanii au început să voteze duminică cu privire la independenţa regiunii lor, o consultare simbolică fără valoare legală, dar foarte aşteptată, organizată în pofida faptului că a fost interzisă la solicitarea autorităţilor de la Madrid.

296 afișări
Imaginea articolului Catalanii votează într-o consultare cu valoare simbolică asupra independenţei

Catalanii votează într-o consultare cu valoare simbolică asupra independenţei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secţii de votare au fost deschise la ora locală 9.00 (10.00, ora României) la Barcelona, aşa cum era prevăzut, au constatat jurnalişti AFP. Unele dintre ele au fost deschise în aplauzele votanţilor, care urmează să răspundă la două întrebări, şi anume "Vreţi Catalonia să fie stat?", iar dacă da, "Vreţi să fie independent?".

În mod teoretic îşi pot exprima opţiunea toţi cei aproximativ 5,4 milioane de rezidenţi cu drept de vot, inclusiv tineri cu vârsta de peste 16 ani şi străini. Catalonia numără 7,5 milioane de locuitori, iar Spania 47 de milioane.

Însă nu toţi cei cu drept de vot vor veni la urne, cei din tabăra "nu" urmând să boicoteze consultarea. Cele mai optimiste estimări evocă o prezenţă la urne de maximum două milioane de oameni.

Potrivit ultimelor sondaje, jumătate dintre locuitorii acestei regiuni muntoase bogate din nord-estul Spaniei doresc independenţa.

Această zi "9-N" (noiembrie) este ultimul episod al unei lungi serii de dispute cu Madridul, care refuză să acorde o autonomie suplimentară unei regiuni care dispune deja de puteri largi.

Această opoziţie îndîrjită, corupţia - care afectează ansamblul clasei politice - şi criza economică au împins numeroşi catalani în braţele separatiştilor, care le promit "o ţară mai bună" fără Spania.

Ziua de duminică reprezintă "o zi istorică, un punct de referinţă", apreciază Muriel Casals, preşedinta Asociaţiei Omnium, care susţine independenţa. "Va exista într-adevăr un înainte şi un după", spune ea, apreciind că divorţul de Madrid este consumat.

Preşedintele executivului catalan şi-a asumat riscul de a organiza această consultare fără valoare legală - nu există nici liste electorale şi nici comisii electorale - în pofida interzicerii ei de către Tribunalul Constituţional, la solicitarea Madridului.

Maria Arbaizar, în vârstă de 19 ani, şi fratele ei Martin, în vârstă de 16 ani, aşteptau această zi cu nerăbdare. "Nu vrem să lăsăm să treacă această oportunitate", i-a spus Martin unui jurnalist AFP la Barcelona. "Chiar dacă acest lucru nu este oficial, este necesar să fim ascultaţi şi, cu cât vom fi mai mulţi, cu atât va fi mai bine", a adăugat adolescentul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici