Cazul fostului şofer al lui Osama ben Laden, examinat de o Curte de Apel din Washington

O Curte de Apel din Washington a examinat joi apelul fostului şofer al lui Osama ben Laden, Salim Ahmed Hamdan, care, în pofida eliberării sale în Yemen după şapte ani de detenţie la Guantanamo, contestă condamnarea sa pentru "sprijin material acordat terorismului".

185 afișări
Imaginea articolului Cazul fostului şofer al lui Osama ben Laden, examinat de o Curte de Apel din Washington

Cazul fostului şofer al lui Osama ben Laden, examinat de o Curte de Apel din Washington (Imagine: Shutterstock)

Acesta este primul apel în faţa justiţiei civile al unui fost deţinut la Guantanamo privind verdictul de vinovăţie dat de un Tribunal militar de excepţie.

Sala de audieri era plină de personalităţi din Justiţie şi Armată venite să asiste la dezbateri. Printre acestea figurau actualul procuror şef de la Guantanamo, generalul Mark Martins, secretarul adjunct al Justiţiei, Lisa Monaco, şi fostul avocat guvernamental Neal Katyal.

Curtea de Apel ar putea decide închiderea dosarului deoarece reclamantul şi-a ispăşit pedeapsa cu închisoarea şi este liber. Aceasta le cere avocaţilor yemenitului şi administraţiei americane să dea explicaţii în scris pe această temă în termen de două luni.

Hamdan a fost primul deţinut de la Guantanamo condamnat pentru "sprijin material acordat terorismului" de un Tribunal militar de excepţie, în 2008. Procesul său a fost considerat emblematic pentru excesele "războiului împotriva terorismului", când a fost condamnat la numai cinci ani şi jumătate de închisoare, faţă de 30 de ani cât cerea administraţia SUA.

În cazul în care Curtea de Apel decide să statueze pe fond, decizia sa ar putea avea consecinţe asupra Tribunalelor militare de la Guantanamo, care trebuie să judece şi alţi deţinuţi pentru aceleaşi acuzaţii.

La audiere, avocatul său Joseph McMillan a declarat că "sprijinul material acordat terorismului nu este o crimă de război" în virtutea dreptului internaţional privind conflictele armate şi, prin urmare, nu poate fi judecat în Tribunale militare.

Din partea administraţiei SUA, avocatul Joseph Depue a afirmat însă că este vorba "clar despre o infracţiune ce poate fi judecată de un Tribunal militar", în virtutea "dreptului comun american privind războiul".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici