Cazul inedit al unei femei vârstnice, operată la 103 ani. Este o intervenţie chirurgicală record

  • Operaţie record la Bergamo, Italia.
  • Spitalul Humanitas Gavazzeni anunţă cazul record al Carmelinei Paolina Beltramelli, cea mai în vârstă femeie operată de cancer de sân consemnată în literatura ştiinţifică.
1199 afișări
Imaginea articolului Cazul inedit al unei femei vârstnice, operată la 103 ani. Este o intervenţie chirurgicală record

La vârsta de 103 ani, în urmă cu doi ani, femeia a fost operată de echipa de la Breast Unit pentru un nodul la sân, scrie Il Messaggero.

Operaţia a fost descrisă în revista „Aging and Health Research – Elsevier” acum, după doi ani, pentru a arăta că nu a existat recidivă: femeia a sărbătorit recent cea de-a 105-a zi de naştere.

O poveste care „deschide calea unor reflecţii importante despre prevenţie şi tratament la toate vârstele şi despre importanţa unei abordări multidisciplinare în tratamentul patologiilor oncologice", subliniază medicii.

Eram puţin îngrijorată în legătură cu operaţia, dar am avut încredere în ea", spune Carmelina, „şi faptul că ştiam că nu va trebui să fac anestezie generală m-a liniştit. De îndată ce am simţit că este ceva diferit la sânii mei, am vrut să-i verific: îmi iubesc nepoatele şi familia şi am luat această decizie pentru a continua să mă simt bine. Viaţa mea de zi cu zi nu s-a schimbat de la operaţie şi continui să fac aceleaşi lucruri pe care le făceam înainte”.

Femeia a ajuns la Spitalul Gavazzeni în iulie 2019, după ce a observat, prin autopalpare, un nodul la sân. Examinările au arătat că are cancer.

Chirurgii au preferat să facă o anestezie locală pentru a evita anestezia generală şi potenţialele complicaţii ale acesteia.

„Fiecare pas a fost continuu împărtăşit cu Carmelina şi cu familia ei", asigură medicii. „Dorinţa de a evita extinderea cancerului şi potenţialele efecte negative asupra calităţii vieţii Carmelinei, durata scurtă a operaţiei (35 de minute) şi posibilitatea de a realiza îndepărtarea tumorii fără anestezie generală au fost pietrele de temelie pe care s-a bazat decizia finală a Carmelinei", subliniază chirurgii de la Breast Unit. Odată cu creşterea vârstei medii la nivel mondial, spun specialiştii, cancerul de sân la persoanele în vârstă este tot mai des întâlnit în practica clinică.

„Cazul este un exemplu clar al faptului că, în zilele noastre, cancerul de sân nu are vârstă", spune Massimo Maria Grassi, şeful Breast Unit din spital.

„Poate apărea atât la tinereţe, cât şi la bătrâneţe. Este esenţial să lucrăm în echipă pentru ca aceste femei să poată fi tratate şi urmărite în modul cel mai adecvat”, continuă el.

„Cazul Carmelinei reprezintă un exemplu pozitiv pentru viitoarele situaţii similare şi este, de asemenea, fundamental pentru noi, medicii, deoarece, odată cu creşterea vârstei medii a populaţiei mondiale, abordarea cancerului de sân la pacientele vârstnice va fi o provocare constantă pentru unităţile noastre”, a spus şi Gregorio Stratta, chirurg mamar la Humanitas Gavazzeni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici