CE recomandă Ungariei să i se adreseze lui Leonard Orban în disputa cu Slovacia

Comisarul european pentru Justiţie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Jacques Barrot, a recomandat Ungariei să i se adreseze comisarului pentru Multilingvism, Leonard Orban, în disputa sa cu Slovacia pe tema legii acesteia privind folosirea limbii naţionale.

21 afișări
Imaginea articolului CE recomandă Ungariei să i se adreseze lui Leonard Orban în disputa cu Slovacia

Comisarul european pentru multilingvism Leonard Orban (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Barrot a recomandat Guvernului ungar să se adreseze comisarului european responabil cu diversitatea lingvistică, respectiv românului Leonard Orban, afirmând totodată că susţine poziţia Ungariei în ceea ce priveşte legea slovacă privind utilizarea limbii naţionale şi împărtăşeste viziunea acesteia în mai multe privinţe, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Balazs în urma unei discuţii cu acesta. "I-am cerut de asemenea să îşi susţină punctul de vedere", a declarat Balazs.

Balazs a abordat problema refuzului vizitei private a preşedintelui ungar în Slovacia, în discuţiile cu Barrot, care este şi vicepreşedinte al Uniunii Europene.

"Asta vom face", a declarat Balazs, adăugând că Ungaria vrea schimbarea legii discriminatorii care a intrat în vigoare la 1 septembrie.

În opinia sa, preşedinţia suedeză a UE a urmărit atent evoluţia problemei şi a făcut "presiuni morale asupra ambelor state" în vederea rezolvării acesteia.

Preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Knut Vollebaek, a identificat deja trei probleme ale acestei legi: limba majorităţii este protejată în detrimentul limbilor minorităţilor, legea afectează grav viaţa cotidiană şi prevede măsuri punitive.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici