Ce ţări permit femeilor să efectueze stagiul militar?

Israel, de la apariţia sa ca stat din 1948, este într-un permanent război cu statele arabe şi palestinieni şi a introdus serviciul militar obligatoriu şi pentru femei şi bărbaţi. Statul israelian cere fiecărui cetăţean israelian de peste 18 ani să servească în Forţele de Apărare Israelului (30 de luni pentru bărbaţi, 18 luni pentru femei).

845 afișări
Imaginea articolului Ce ţări permit femeilor să efectueze stagiul militar?

Sursa Foto- Facebook,Israel Defense Forces

6000 de ani de societate patriarhală

Istoria scrisă a lumii e o tragedie continuă după cum ne arată ultimele şase milenii de civilizaţie,  şase milenii de cultura violenţei, a submisivităţii şi impunităţii după cum scrie pe Wikipedia. Sursele arheologice ne arată că aceste concepte erau mult mai vechi, încă din vremuri preistorice. 

Bărbaţii plecau la război, iar femeile erau lăsate singure cu copiii lor să poate grija gospodăriei. Nu aveau voie să poarte arme, nu erau instruite să se apere singure, pentru că pur si simplu erau educate să fie supuse bărbaţilor. 

Dacă bărbaţii pierdeau războiul şi erau omorâţi, invadatorii capturau teritoriul patriei lor şi automat, capturau şi resursele şi populaţia rămasă era subjugată. Majoritatea invadatorilor violau femeile din plăcere, dar unii dintre ei o făceau pentru că le cerea datoria - toţi inamicii înfrânţi, că erau civili sau militari, trebuiau pedepsiţi pentru că le-au insultat monarhul prin a opune rezistenţă şi pentru a-şi răzbuna camarazii pierduţi în urma invaziei. 

Asta însemna că şi femeile fără apărare ajungeau capturate, răpite, violate, ucise sau vândute ca sclave. Invadatorii nu erau niste barbari ca vikingii sau mongolii, ci nişte soldaţi dişciplinaţi cu echipamente, arme şi tehnici avansate şi aparţinatori ai unei civilizaţii precum Imperiul Roman.

Romanii, de-a lungul istoriei lor, au capturat, violat, ucis sau au vândut ca sclave mii de femei din Galia, Iudeea şi Cartagina după ce le-au jefuit locuinţele. Femeile prizoniere erau maltratate sau însemnate, apoi erau vândute la târgurile de sclavi şi cumpărate de cetăţenii romani înavuţiţi,  şi obligate să facă  munci casnice în vilele patricienilor romani. Cele mai atractive erau folosite ca sclave sexuale şi le supuneau la tot felul de acte umilitoare.  

Britanicii violau femeile din coloniile americane pe durata Războiului American de Independenţă, folosind violul ca armă psihologică pentru a-i intimida pe răzvrătiţii americani care aveau neveste. 

Nici America nu are o istorie imaculată - 970 de soldaţi americani au fost condamnaţi pentru violarea japonezelor la Okinawa în timpul Războiului din Pacific. 

Un soldat însurat care mergea la război avea datoria de a-şi apăra patria, proprietatea, societatea, familia, dar mai ales se ducea cu îngrijorarea că dacă va fi învins sau ucis, familia sa va avea de suferit, de aceea trebuia să lupte cu mult curaj şi pricepere. Asta a motivat cele mai multe armate ale imperiilor şi regatelor de-a lungul istoriei să lupte.  

Bărbatul, când se ducea pe front, se gândea numai la siguranţa nevestei şi copiilor săi. 

Se estimează că la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, soldaţii sovietici ai Armatei Roşii au violat 2 milioane de femei şi fetiţe din Germania, plus multe alte mii de femei din România, Polonia, Cehoslovacia şi alte ţări "eliberate" de comunişti. 

În jurnalul unui scriitor, Mihai Sebastian,descrie atmosfera din Bucureştiul în timpul invaziei sovietice: "Sălbăticie, teamă, neîncredere. Soldaţii ruşi violează femeile. Soldaţii opresc maşinile, scot afară şoferul şi pasagerii, se urcă la volan şi demarează. Magazine jefuite. În după-amiaza aceasta, la Zaharia, trei dintre ei au spart magazinul şi au furat ceasuri. (Ceasurile sunt jucăriile pe care le plac cel mai mult.)" 

Numai 100.000 de femei germane au fost violate la Berlin, iar unele au povestit îngrozite cum erau violate de soldaţii sovietici.  

 

Mileniul 3 - mileniul războinicelor 

După cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a nu mai repeta incidentele de tristă amintire, tot mai multe state permit femeilor să ia parte la instructaj militar pentru a se autoapăra în caz de invazie. 

Israel, de la apariţia sa ca stat din 1948, este într-un permanent război cu statele arabe şi palestinienii. A introdus serviciul militar obligatoriu şi pentru femei şi bărbaţi. 

Statul israelian cere fiecărui cetăţean israelian de peste 18 ani care este evreu, druz sau circasian să servească în Forţele de Apărare Israelului (deşi există câteva excepţii notabile). Din considerente raţionale şi morale, dar şi din cauza experienţelor din trecut, femeile din Israel nu mai sunt tratate ca persoane vulnerabile şi pot fi apte pentru înrolare şi auto-apărare. 

Unii israelieni pot refuza din motive religioase,  din motive de sănătate mintală, din motive de sănătate fizică,  din cazier judiciar şi  din cauza domiciliului în străinătate.

Perioada stagiului militar pentru bărbaţi  estede 30 de luni, iar pentru femei de 18 luni   

Începând cu 2021, femeile reprezintă aproximativ 40% din soldaţii IDF şi aproximativ 25% din corpul ofiţerilor. În 2018, aproximativ 10.000 de femei au servit în cadrul serviciului permanent.

În comparaţie, numai 14% dintre soldaţii armatei SUA sunt femei. 

17% din armata română este compusă din femei care lucrează în medicină, logistică, telecomunicaţii şi aviaţie. 

 

 

Ţări în care femeile pot fi înrolate sau pot efectua stagiul militar obligatoriu sau opţional.

  • Benin — 18 luni selectiv obligatoriu pentru bărbaţi şi femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani
  • Capul Verde/Cabo Verde — 24 de luni selectiv obligatoriu pentru bărbaţi şi femei cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani
  • Ciad - 36 de luni pentru bărbaţii în vârstă de 20 de ani, 12 luni pentru femeile de 21 de ani (femeile pot opta pentru serviciul civic)
  • Eritreea - 18 luni pentru bărbaţi şi femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 40 de ani - obligaţia de serviciu poate fi prelungită pe termen nelimitat
  • Guineea-Bissau – 24 de luni selectiv obligatoriu pentru bărbaţi şi femei cu vârsta între 18-25 de ani
  • Coasta de Fildeş/Coasta de Fildeş — De jure - Conscripţia selectivă a bărbaţilor şi femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani este
  • Maroc - 12 luni pentru bărbaţi şi femei la vârsta de 19 ani
  • Mozambic – 24 de luni selectiv obligatoriu pentru bărbaţi şi femei cu vârsta între 18-35 de ani
  • Niger – 24 de luni selectiv obligatoriu pentru bărbaţi şi femei necăsătorite la vârsta de 18 ani
  • Coreea de Nord - 10 ani pentru bărbaţi şi 5 ani pentru femei la 17 ani
  • Norvegia — 19 luni (12 luni plus 4-5 reîmprospătari) pentru bărbaţi şi femei cu vârsta cuprinsă între 19 şi 35 de ani. Cu toate acestea, mai mult de 80% sunt scoase din serviciu.
  • Senegal – 24 de luni serviciu selectiv obligatoriu pentru bărbaţi şi eventual femei la vârsta de 20 de ani
  • Somalia —  Înrolarea bărbaţilor cu vârste între 18-40 şi a femeilor cu vârste între 18-30 este autorizată, dar nu este utilizată în prezent
  • Sudan - 12-24 de luni pentru bărbaţi şi femei cu vârsta cuprinsă între 18-33 de ani
  • Suedia — 7,5-15 luni pentru bărbaţi şi femei la vârsta de 18 ani, eligibile ca rezerve până la vârsta de 47 de ani; cu toate acestea, doar o parte dintre cei care se înregistrează sunt selectaţi pentru serviciu
  • Timorul de Est — (Informaţii limitate) Recrutarea este autorizată pentru bărbaţi şi femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani pentru 18 luni de serviciu, dar nivelul actual de implementare este neclar
  • Vietnam - 24-36 de luni pentru bărbaţi cu vârsta între 18-27 (femeile eligibile, dar nu sunt recrutate)

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici