Cea mai apropiată gaură neagră de Terra, descoperită la o distanţă de 1.000 de ani-lumină

  • Cea mai apropiată gaură neagră de Terra a fost descoperită la "doar" 1.000 de ani-lumină
  • Este vorba despre o gaură neagră de masă stelară, de patru ori mai mare decât Soarele nostru.
  • Astronomii spun că mai multe găuri negre similare ar putea fi descoperite în viitor.
2412 afișări
Imaginea articolului Cea mai apropiată gaură neagră de Terra, descoperită la o distanţă de 1.000 de ani-lumină

Cea mai apropiată gaură neagră de Terra, descoperită la o distanţă de 1.000 de ani-lumină

"Doar" 1.000 de ani-lumină ne separă de cea mai apropiată gaură neagră. Astronomii de la Observatorul European Austral din Chile au descoperit o nouă gaură neagră, cea mai apropiată de Terra vreodată detectată, situată într-un sistem stelar vizibil cu ochiul liber, potrivit unui studiu publicat în revista Astronomy & Astrophysics.

Este vorba despre o gaură neagră de masă stelară, de patru ori mai mare decât Soarele nostru. Contrar găurilor negre supermasive, aceasta este "silenţioasă", pentru că nu reacţionează violent cu mediul său, respectiv nu absoarbe materie. Gaura neagră este situată în sistemul stelar HR 6819, au precizat astronomii.

HR 6819 este un sistem de stele binar, iar astronomii au remarcat că unul dintre cele două astre se mişca mai repede decât celălalt şi orbita, într-un mod cu totul neobişnuit, o dată la 40 de zile, un obiect invizibil. Studiind traiectoria acestei stele, astronomii au detectat prezenţa găurii negre şi au putut să îi calculeze şi masa.

"Acest sistem stelar conţine cea mai apropiată gaură neagră de Terra pe care o cunoaştem", au spus autorii studiului.

Până în prezent, doar aproximativ 24 de găuri negre au putut fi detectate în galaxia noastră, care are în centrul ei o gaură neagră supermasivă.

Astronomii spun că se cunosc puţine găuri negre stelare în Calea Lactee, dar cred că sunt multe, pentru că sunt produse naturale ale evoluţiei stelelor masive.

Obiectul nou descoperit se află la 1.000 de ani-lumină (mai multe zeci de milioane de miliarde de kilometri), respectiv aproape de 200 de ori mai departe decât cea mai apropiată stea de noi, Alpha Centauri, ceea ce, la scară stelară, nu înseamnă foarte mult. 

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici