Cea mai mare economie a lumii a fost în scădere în primul trimestru. Cum explică Joe Biden contracţia

Economia americană s-a contractat în mod neaşteptat în primul trimestru, reflectând dezechilibrele comerciale în creştere şi problemele cu stocurile.

848 afișări
Imaginea articolului Cea mai mare economie a lumii a fost în scădere în primul trimestru. Cum explică Joe Biden contracţia

Cea mai mare economie a lumii a fost în scădere în primul trimestru. Cum explică Joe Biden contracţia

Produsul intern brut a scăzut cu 1,4% pe o bază anuală în primele trei luni din 2022, a anunţat joi Departamentul de Comerţ al SUA, în scădere semnificativă faţă de creşterea de 6,9% înregistrată în trimestrul patru din 2021.

Aceasta marchează prima contracţie a celei mai mari economi a lumii de la jumătatea anului 2020, când carantina pentru combaterea Covid-19 a redus activitatea.

PIB-ul a fost tras în jos de un deficit comercial în creştere, care a atins un nivel record în martie, pe măsură ce volumele şi preţurile importurilor au crescut. Exporturile au scăzut cu 5,9%, iar importurile au crescut cu 17,7%, ceea ce a făcut ca exporturile nete să genereze o scădere de 3,2 puncte procentuale a PIB-ului global, a declarat Aneta Markowska de la Jefferies. O scădere calculată pe un an de 0,8% a stocurilor întreprinderilor a afectat, de asemenea, PIB-ul.

Contracţia surprinzătoare şi inflaţia în creştere reprezintă o provocare pentru preşedintele american Joe Biden şi pentru democraţi în perspectiva alegerilor de la jumătatea mandatului din noiembrie. Joi, Biden a dat vina pe "factori tehnici" pentru cifrele economice slabe.

"Economia americană - alimentată de familiile muncitoare - continuă să fie rezistentă în faţa provocărilor istorice", a spus el, adăugând: "SUA ditr-o poziţie de putere se confruntă cu provocările Covid-19 în întreaga lume, invazia lui Putin în Ucraina şi inflaţia globală"

Datele vin în contextul în care există temeri că în viitorul apropiat ar putea urma o recesiune. Deutsche Bank a tras un semnal de alarmă la începutul lunii aprilie când a fost prima bancă importantă care prevestea că SUA urmează să intre într-o recesiune „moderată”. Acum, aceeaşi bancă avertizează că declinul economiei va fi unul mult mai adânc din cauza măsurilor adoptate de Sistemul federal de rezerve al Statelor Unite de a combate nivelul ridicat al inflaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici