Cei doi români de pe vasul Saldahna sunt sănătoşi

Cei doi marinari români aflaţi pe vasul elen Saldahna, capturat în 22 februarie, în zona de coastă a Somaliei, sunt sănătoşi, iar familiile lor au fost anunţate despre eliberare, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Alin Şerbănescu.

30 afișări
Imaginea articolului Cei doi români de pe vasul Saldahna sunt sănătoşi

Românii care fac parte din echipajul cargoului Saldahna, eliberaţi de piraţii somalezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vasul elen Saldahna, capturat de piraţi în zona de coastă a Somaliei, la 22 februarie, cu 22 de membri la bord, dintre care doi români, a fost eliberat astăzi (sâmbătă - n.r.). Cei doi români, mecanicul şi comandantul de bord, sunt sănătoşi, iar familiile lor au fost anunţate", a spus Alin Şerbănescu.

Piraţii somalezi au eliberat, sâmbătă, cargoul grecesc Saldahna, din echipajul căruia fac parte şi doi români, a declarat Andrew Mwangura, responsabil al unui program regional pentru protecţia marinarilor.

Întrebat despre posibilitatea ca eliberarea navei să fi fost obţinută în schimbul unei răscumpărări, Mwangura a răspuns: "Nu ştim, dar este foarte probabil".

Autorităţile elene au confirmat eliberarea cargoului grecesc

"Nava a fost eliberată şi se îndreaptă către est, în aşteptarea instrucţiunilor de la compania sa", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Marinei Comerciale.

Cargoul, care naviga sub pavilion maltez, transporta cărbune către Slovenia şi avea la bord 22 de marinari - doi români, 19 filipinezi şi un ucrainean.

La începutul lunii aprilie, Ministerul ucrainean de Externe anunţase că piraţii au stabilit revendicările pentru eliberarea navei, fără a preciza care sunt acestea.

În data de 2 martie, purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu declarase că românii aflaţi la bordul navei Saldanha sunt căpitanul vasului, Adrian Hududui din Braşov şi ofițerul Marius Strâmbeanu din Constanţa, care plecaseră în voiaj în noiembrie, prin compania de recrutare de personal Bright Balkan Shipping Services SRL din Constanţa.

Comandantul navei Saldahna, Adrian Hududui, în vârstă de 41 de ani, este din Braşov, este căsătorit din 1995 şi are doi copii - o fetiţă în vârstă de 13 ani şi un băieţel de trei ani şi jumătate. Braşoveanul a intrat în Marină în 1992, iar de anul trecut a devenit căpitan de vas. El a plecat din ţară în 5 iunie 2008 şi urma să se întoarcă în 10 martie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici