Cei zece principali actori ai tranziţiei în Coreea de Nord

Regimul nord-coreean organizează miercuri funeraliile lui Kim Jong-il, liderul ţării timp de 17 ani şi a cărui putere a fost transmisă fiului său Kim Jong-un, relatează AFP, care prezintă principalii zece actori ai acestei tranziţii.

2044 afișări
Imaginea articolului Cei zece principali actori ai tranziţiei în Coreea de Nord

Cei zece principali actori ai tranziţiei în Coreea de Nord (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

KIM JONG-UN, care la 8 ianuarie va împlini 28 sau 29 de ani

Cel de-al treilea şi cel mai mic dintre fiii lui Kim Jong-il a fost numit în septembrie 2010 general de patru stele şi vicepreşedintele Comisiei militare centrale a Partidului Muncitorilor, în cadrul procesului de succesiune lansat de tatăl său.

Presa oficială l-a numit deja "comandant suprem" al armatei şi liderul partidului unic după decesul tatălui său. Dar lipsa de experienţă a acestui tânăr moştenitor cu o personalitate puţin cunoscută ridică semne de întrebare asupra puterii reale pe care o va exercita acesta.

JANG SONG-THAEK, în vârstă de 65 de ani

Acesta este soţul surorii lui Kim Jong-il, Kim Kyong-hui. El a căzut în dizgraţie în 2004 şi a fost trimis la "reeducare" în industria oţelului înainte de a fi reabilitat după un an. Influenţa sa a crescut de la nominalizarea, anul trecut, ca vicepreşedinte al Comisiei naţionale de apărare, o agenţie independentă puternică. El conduce serviciul administrativ al Partidului Muncitorilor şi ar putea să servească drept "regent" al lui Kim Jong-un.

KIM KYONG-HUI, în vârstă de 65 de ani

Aflat în cercurile puterii de 40 de ani, ea conduce în prezent serviciile Partidului pentru industrie uşoară. În septembrie 2010, ea a fost promovată la gradul de general de patru stele şi membră a biroului politic al partidului, în cadrul consolidării influenţei familiale în favoarea susţinerii succesorului Kim Jong-un. Ea ar urma să joace un rol major, alături de soţul său, pentru a încerca să asigure o tranziţie stabilă în cadrul dinastiei Kim, fondată de bunicul lui Kim Jong-un, fondatorul Coreei de Nord comuniste, Kim Il-sung.

RI YONG-HO, în vârstă de 69 de ani

Vicemareşal apreciat al lui Kim Jong-il care îl însoţea pe acesta adeseori în turnee pe teren. El a fost promovat în funcţia de şef al Statului Major al forţelor armate anul trecut, după ce a condus garda capitalei Phenian. Ca şi Kim Jong-un, el este vicepreşedintele Comisiei militare centrale a Partidului Muncitorilor.

KIM YONG-CHUN, în vârstă de 75 de ani

Ministrul Forţelor Armate şi vicepreşedintele puterii Comisiei naţionale de apărare. Foarte influent pe lângă Kim Jong-Il, el ar putea să îşi vadă redusă această influenţă în timpul lui Kim Jong-un.

O KUK-RYOL, în vârstă de 80 de ani

Vicepreşedintele Comisiei naţionale de apărare. El dispune de o mare putere asupra serviciilor de informaţii.

KIM YONG-NAM, în vârstă de 83 de ani

În calitate de preşedinte al Prezidiului Adunării Populare Supreme, Parlamentul Coreei de Nord, el ocupă funcţia onorifică de şef al statului. Experienţa sa diplomatică ar putea fi utilă în cadrul negocierilor viitoare cu străinătatea.

CHOE YONG-RIM, în vârstă de 85 de ani

Fost şef al Partidului Muncitorilor pentru Phenian, numit premier în iunie 2010 şi un apropiat al lui Kim Jong-un. Fiul unui combatant antijaponez, tovarăş de arme cu fondatorul ţării Kim Il-sung, el beneficiază de încrederea lui Kim Jong-il. Experienţa guvernamentală ar putea fi crucială pentru a permite succesul tranziţiei.

KIM YONG-IL, a cărui vârstă nu este cunoscută cu certitudine

Directorul Departamentului de afaceri internaţionale a Partidului Muncitorilor, un post important în relaţiile cu Partidul Comunist al Chinei vecine, aliat şi susţinător crucial al regimului de la Phenian.

RI MYONG-SU, a cărui vârstă nu este cunoscută cu certitudine

Ministrul Securităţii, general care dispune de o experienţă operaţională în forţele terestre, aeriene şi maritime. El se ocupă de gestionarea ameninţărilor interne şi externe la adresa securităţii ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici