Cel puţin 18 persoane au murit în custodia poliţiei salvadoriene

Cel puţin 18 persoane au murit în custodia poliţiei salvadoriene de când această ţară din America Centrală a introdus, în urmă cu două luni, o controversată stare de urgenţă pentru a combate reţelele de gangsteri, potrivit unei anchete prezentate joi de Amnesty International.

267 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 18 persoane au murit în custodia poliţiei salvadoriene

Guvernul preşedintelui Nayib Bukele a declarat starea de urgenţă la sfârşitul lunii martie, după o creştere istorică a numărului de crime, limitând drepturile constituţionale şi provocând critici din partea organizaţiilor pentru drepturile omului, potrivit Reuters.

În timpul unui discurs care a marcat miercuri cel de-al treilea an de mandat, Bukele a dat asigurări că guvernul său este pe cale să "câştige războiul împotriva bandelor" şi a pus sub semnul întrebării ţările şi organizaţiile internaţionale care au acuzat guvernul de abuzuri de autoritate şi de încălcări ale drepturilor omului.

"Orice ar spune, orice ar face, orice ar scrie, atacă din nou şi din nou, vă spun eu: nu ne vor opri. Îl avem pe Dumnezeu şi poporul salvadorian de partea noastră", a declarat Bukele.

Dar Amnesty, cu sediul la Londra, a acuzat autorităţile salvadoriene de comiterea unor „încălcări masive ale drepturilor omului" în cadrul represiunii împotriva reţelelor de gangsteri, inclusiv arestări arbitrare, încălcări ale procedurilor legale, tortură şi rele tratamente.

„Până pe 28 mai, cel puţin 18 persoane au murit în custodia poliţiei în timpul stării de urgenţă. Având în vedere condiţiile precare din închisori, există o temere întemeiată că numărul deceselor ar putea creşte în zilele următoare", a declarat Amnesty într-un comunicat.

Cifrele provin de la organizaţia non-profit Cristosal din America Centrală, care a declarat că toţi cei care au murit erau bărbaţi. Unii au murit din cauza lipsei de îngrijiri medicale la timp, iar alţii au prezentat semne de agresiune.

Preşedinţia El Salvadorului, Ministerul Justiţiei şi Securităţii, poliţia şi armata nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii din partea Reuters cu privire la conţinutul raportului Amnesty.

La jumătatea lunii mai, Reuters a raportat că, în plină stare de urgenţă, forţele de poliţie au reţinut zeci de persoane nevinovate pe care le-au acuzat de apartenenţă la bande pentru a îndeplini cotele de arestări. Raportul a citat cinci oficiali.

Din 27 martie, poliţia şi armata au arestat peste 36.000 de persoane acuzate de apartenenţă la bande, inclusiv 1.190 de minori, potrivit cifrelor oficiale.

Bandele au prosperat în timpul războiului civil din El Salvador din 1979 până în 1992, apoi s-au răspândit în toată America Centrală şi într-o parte a Mexicului.

În El Salvador, autorităţile estimează că peste 70.000 de persoane fac parte din banda Mara Salvatrucha, din rivalul său Barrio 18 şi din bande mai mici.

Mai multe sondaje arată că 70% dintre salvadorieni susţin măsurile actuale ale guvernului de reducere a criminalităţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici