Cel puţin 200 de persoane ucise în Siria, de la începutul mişcării de contestare

Cel puţin 200 de persoane au fost ucise în Siria, de la începutul mişcării de contestare, la jumătatea lui martie, dintre care majoritatea au fost ucise de forţele de securitate sau de poliţişti în civil, a denunţat, joi, Amnesty International (AI), într-un comunicat.

48 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 200 de persoane ucise în Siria, de la începutul mişcării de contestare

Cel puţin 200 de persoane ucise în Siria, de la începutul mişcării de contestare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia de apărare a drepturilor omului, cu sediul la Londra, afirmă că a primit o listă cu numele a cel puţin 200 de persoane ucise în cadrul manifestaţiilor, dar că "numărul real (al morţilor) ar putea fi mult mai mare".

"Majoritatea au fost ucişi de tirurile forţelor de securitate sau de bărbaţi în civil, acţionând alături de acestea şi utilizând gloanţe reale, deşi Guvernul a afirmat că grupări înarmate ale opoziţiei sunt principalele vinovate", afirmă Amnesty International.

"Afirmaţiile şi dezminţirile Guvernului nu sunt corecte. Ele sunt flagrant contrazise de relatări ale martorilor, pe care le-am primit din centrele (mişcărilor) de contestare, de la Deraa (sud), Damasc, Latakia (nord-vest), iar acum de la Banias", afirmă Malcolm Smart, directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

"Aceste mărturii vorbesc despre lunetişti ai Guvernului care trag asupra manifestanţilor şi despre utilizarea forţei care a provocat morţi ilegitime", a continuat directorul organizaţiei.

"Pentru a stabili adevărul, este necesar să se efectueze urgent o anchetă independentă, completă şi aprofundată", a conchis Smart.

Siria se confruntă, de la 15 martie, cu o mişcare de contestare a regimului, fără precedent. Reprimarea manifestanţilor s-a soldat cu zeci de victime la Deraa (100 de kilometri sud de Damasc), de unde a pornit mişcarea, şi la Banias (280 de kilometri nord-vest de Damasc). Autorităţile au procedat, totodată, la zeci de arestări.

Unii martori au declarat că forţele de securitate au deschis, în mai multe rânduri, focul asupra protestatarilor, în timp ce autorităţile au imputat aceste tiruri unor "bande criminale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici