Cel puţin 360.000 de refugiaţi, în urma ofensivei împotriva talibanilor din Pakistan - VIDEO

Cel puţin 360.000 de locuitori au fugit în ultimele zece zile din cauza luptelor dintre armata pakistaneză şi talibani în regiunea Swat, din nord vestul ţării, a anunţat luni Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

23 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 360.000 de refugiaţi, în urma ofensivei împotriva talibanilor din Pakistan - VIDEO

Pakistan: Cel puţin 360.000 de refugiaţi, în urma ofensivei împotriva talibanilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Circa 360.000 de persoane au fost înregistrate în tabere sau contabilizaţi în afara (acestor structuri) şi constituie o parte din noul exod care provine din districtele Swat, Buner şi Lower Dir" începând din 2 mai, a precizat purtătorul de cuvânt în Pakistan al UNHCR, Ariane Rummery, care este răspunzătoare de o parte dintre aceşti refugiaţi.

Talibanii, care au legături cu reţeaua al-Qaida, au acaparat în urmă cu doi ani valea Swat, o regiune altădată turistică a ţării, şi armata nu a reuşit să-i disperseze pe termen lung. La jumătatea lunii februarie, Islamabadul a semnat un acord de pace în virtutea căruia talibanii au acceptat un armistiţiu în schimbul înfiinţării, la Swat şi în alte şase districte, a unor tribunale islamice.

Înainte de a depune armele, militanţii islamişti au profitat de armistiţiu pentru a-şi mări avantajul în teritoriu, preluând controlul districtelor Lower Dir şi Buner, situate la circa 100 de kilometri de Islamabad.

La presiunea Washingtonului, care a calificat acordul de la Swat drept o "abdicare" în faţa islamiştilor, Islamabadul şi-a trimis în urmă cu 15 zile armata în cadrul unei operaţiuni de recucerire a Lower Dir, Buner şi apoi a districtului Swat.

Până în prezent, conform bilanţurilor zilnice imposibil de verificat din surse independente, armata a precizat că a ucis cel puţin 720 de talibani şi a pierdut 20 de militari.

Potrivit martorilor din ce în ce mai numeroşi din rândul refugiaţilor, nici talibanii, nici armata nu au cruţat civilii, care mor în bombardamente.

Autorităţile pakistaneze au instalat 29 de birouri de înregistrare a persoanelor care au rămas fără locuinţe în zonele Mardan şi Swabi, unde au fost construite cele mai multe tabere.

"Dar numai 20 la sută rămân în aceste tabere, restul în afara lor", a precizat Rummery.

Jumătate de milion de persoane au fugit din trei districte, a precizat Abid Majeed, un reprezentant din cadrul celulei de criză a Guvernului de la Peshawar, capitala Provinciei Frontiera de Nord-Vest (NWFP).

Nimeni nu a confirmat oficial această evaluare şi Majeed nu a menţionat când va fi făcută.

Din 2007, înainte de ofensiva din zona Swat, Guvernul a estimat la 500.000 numărul persoanelor strămutate din cauza confruntărilor interminabile spre vest, în zonele tribale semiautonome, situate de-a lungul frontierei afgane, considerate un adevărat fief al talibanilor pakistanezi, al celor afgani şi al militanţilor străini ai reţelei al-Qaida.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici