Cel puţin 47 de civili, ucişi într-un raid al coaliţiei conduse de SUA în Afganistan

O comisie de anchetă formată de preşedintele Hamid Karzai a stabilit că 47 de civili care participau la o nuntă au fost ucişi la 6 iulie, în timpul unui raid al coaliţiei conduse de Statele Unite în Afganistan, a declarat vineri preşedintele comisiei.

21 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 47 de civili, ucişi într-un raid al coaliţiei conduse de SUA în Afganistan

Cel puţin 47 de civili, ucişi într-un raid al coaliţiei conduse de SUA în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am descoperit că 47 de civili, majoritatea femei şi copii, au fost ucişi şi alte nouă răniţi într-un raid aerian", a declarat Burhanullah Shinwari, preşedintele comisiei care este şi vicepreşedinte al Senatului.

"Victimele erau civili şi nu aveau nici o legătură cu talibanii sau al-Qaida", a subliniat el.

"Dacă asemenea evenimente vor continua, populaţia se va distanţa de Guvern", a avertizat el, lansând un apel la reţinere. Autorităţile din provincia Nangarhar, din estul ţării, anunţaseră anterior că 27 de civili, printre care şi viitoarea mireasă, au murit la 6 iulie într-un raid aerian în districtul Deh Bala, la frontiera cu Pakistanul.

Coaliţia internaţională condusă de Statele Unite (Operaţiunea Enduring Freedom) a respins aceste acuzaţii, afirmând că "mai mulţi insurgenţi" au fost ucişi în acest raid aerian.

"Printre victime nu au fost decât trei bărbaţi. Restul erau femei şi copii", a dat asigurări Mohammad Asif Shinwari, membru al comisiei, confirmând că acest grup o însoţea pe viitoarea mireasă când a fost surprins de bombardamente, într-o zonă muntoasă.

"Ultimul cadavru a fost descoperit ieri printre dărâmături, ridicând la 47 numărul de morţi, dar alte persoane sunt în continuare date dispărute", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici