Cel puţin 72 de morţi, într-un atentat sinucigaş în Irak - GALERIE FOTO

Cel puţin 72 de persoane au fost ucise sâmbătă, în apropiere de Kirkuk, în atentatul sinucigaş cel mai sângeros din ultimele 15 luni din Irak, care a avut loc cu mai puţin de zece zile înainte de retragerea americană din oraşele irakiene, potrivit unui nou bilanţ furnizat duminică.

36 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 72 de morţi, într-un atentat sinucigaş în Irak - GALERIE FOTO

Cel puţin 72 de morţi şi peste 200 de răniţi, într-un atentat sinucigaş în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

"Bilanţul exploziei atentatului sinucigaş cu camion-capcană de ieri (sâmbătă, n.red.) de la Taza este astăzi de 72 de martiri", a afirmat şeful poliţiei din Kirkuk, generalul Sarhad Qadir. Bilanţul răniţilor este de peste 200, potrivit acestuia.

Doctorul Ibrahim Mohammed Jassem, medic la morga din Kirkuk a confirmat aceste cifre.

"Este posibil ca acest bilanţ să crească în continuare, deoarece operaţiunile de căutare nu s-au încheiat", a insistat el.

Atentatul, atribuit de autorităţile locale reţelei al-Qaida, s-a produs în oraşul Taza cu majoritate turcomană, la 20 de kilometri sud de Kirkuk. Acesta a fost comis cu o tonă de explozivi, care au provocat un crater enorm şi au distrus zeci de case construite din cărămidă.

Mai multe persoane au murit în timpul prăbuşirii a 80 de case.

Premierul Nuri al-Maliki a condamnat ferm acest atac comis de "terorişti renegaţi şi de aliaţii fostului regim" al lui Saddam Hussein. "Tentativele de destabilizare a securităţii sunt sortite eşecului", a declarat el.

Potrivit termenilor unui acord de securitate încheiat în noiembrie 2008, între Irak şi Statele Unite, trupele americane trebuie să se retragă cel târziu la 30 iunie din oraşele irakiene, prima etapă a retragerii totale, prevăzute pentru sfârşitul lui 2011.

Armata americană, care asigură că sunt îndeplinite condiţiile de securitate pentru a trasfera controlul armatei irakiene, a părăsit deja o bază din Sadr City, în Bagdad, altădată un bastion al insurgenţei şiite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici