Cel puţin opt morţi şi 40 de răniţi într-un atentat la Kabul

Cel puţin opt persoane au fost ucise şi alte 40 rănite într-un atentat sinucigaş comis marţi în centrul capitalei afgane, în apropiere de un hotel unde sunt cazaţi străini, în contextul în care primele trupe suplimentare promise de preşedintele Barack Obama sosesc în această săptămână în Afganistan.

25 afișări
Imaginea articolului Cel puţin opt morţi şi 40 de răniţi într-un atentat la Kabul

Cel puţin opt morţi şi 40 de răniţi într-un atentat la Kabul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acesta este cel de-al şaptelea atac important din capitala afgană, începând din august. Ele au devenit mai rare la Kabul, după căderea regimului talibanilor la sfârşitul anului 2001, dar s-au multiplicat în ultimele luni, insurecţia câştigând teren.

Explozia a survenit în cursul dimineţii în apropierea intrării hotelului Heetal, unde sunt cazaţi numeroşi occidentali.

"Opt persoane au fost ucise. Patru sunt femei şi ceilalţi patru sunt bărbaţi", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Zemaray Bashary, adăugând că alte 40 de persoane au fost rănite.

"A fost un atentat sinucigaş", a confirmat el.

Potrivit lui Bejan Salehi, directorul financiar al hotelului, explozia s-a produs în imediata vecinătate a clădirii. "Unul dintre paznicii noştri a fost ucis", a declarat el.

Un nor dens de praf şi fum se ridica în cursul dimineţii deasupra cartierului din centrul capitalei, Wazir Akbar Khan, care adăposteşte ambasade, organizaţii neguvernamentale şi domicilii ale unor oficiali afgani.

Explozia a distrus mai multe maşini şi case, a constatat un jurnalist al AFP.

Siddiq Omar, un afgan în vârstă de 27 de ani, a precizat că au fost răniţi cinci dintre colegii săi de la o companie de Internet, printre care doi cetăţeni indieni.

"Am condus un paznic la spital, era rănit foarte grav", a spus el.

Ultimul atac la Kabul datează din data de 28 octombrie, când trei kamikaze au atacat o casă de oaspeţi a Naţiunilor Unite din centrul oraşului. Cinci angajaţi străini ai ONU au fost ucişi, precum şi doi poliţişti afgani. Un cadavru carbonizat urmează să fie identificat. Toţi atacatorii au murit, iar atacul a fost revendicat de talibani.

La 21 octombrie, o rachetă a explodat în apropiere de hotelul de lux Serena, din centrul Kabulului, rănind patru persoane, dintre care doi poliţişti.

Afganistanul este teatrul unei insurecţii sângeroase a talibanilor, în pofida prezenţei a peste 113.000 de militari străini.

Anul 2009 a fost cel mai sângeros, de la căderea regimului taliban în 2001, atât din punct de vedere al victimelor civile, cât şi sub aspectul victimelor în rândul forţelor de securitate afgane şi internaţionale.

Primii din cei 30.000 de militari mobilizaţi în Afganistan de Barack Obama vor sosi în această săptămână, pentru a combate o insurecţie din ce în ce mai legată de al-Qaida, a anunţat, luni, şeful Statului Major Interarme al Statelor Unite, Michael Mullen.

Preşedintele american a anunţat la 1 decembrie trimiterea a 30.000 de militari americani, care să suplimenteze efectivele forţelor internaţionale deja prezente în Afganistan, cu scopul de a controla insurecţia talibanilor, care câştigă teren şi a cărei intensitate creşte.

"Insurecţia a devenit mai violentă, mai stânsă, mai sofisticată. Ei (talibanii) au devenit mult mai eficienţi", a amintit amiralul Mullen.

Cinci persoane, printre care o femeie, au murit marţi dimineaţă, după explozia unei mine artizanale în provincia Paktia, în estul Afganistanului, potrivit comandantului poliţiei locale, Azizudin Wardak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici