Cel puţin zece morţi, în urma unui atac american cu rachetă în Pakistan

Cel puţin zece persoane au fost ucise vineri într-un atac cu rachetă al unui avion american în regiunea Waziristanul de Nord, din nord-vestul Pakistanului, o ascunzătoare pentru militanţii talibani şi teroriştii al-Qaida, a declarat un oficial din domeniul securităţii.

11 afișări
Imaginea articolului Cel puţin zece morţi, în urma unui atac american cu rachetă în Pakistan

Cel puţin zece morţi, în urma unui atac american cu rachetă în Pakistan (Imagine: Mediafax/AFP)

"Da, au fost lansate rachete. Avem informaţii că mai mult de zece persoane au fost ucise", a precizat oficialul.

Atacul, care a avut loc în apropierea oraşului Miranshah, a fost primul după tensiunile dintre Pakistan şi Statele Unite asupra combaterii talibanilor şi a teroriştilor al-Qaida de-a lungul graniţei cu Afghanistanul.

Localnicii au spus că două rachete au ţintit o fostă şcoală guvernamentală din satul Tool Kheil, situat la cinci kilometri est de Miranshah, unde locuiau militanţii împreună cu familiile lor.

O intensificare a insurgenţei din Afganistan a generat presiune asupra Pakistanului pentru a acţiona pentru prinderea militanţilor care operează în enclave din interiorul graniţelor ţării.

Pe lângă atacuri cu rachetă, un elicopter american a lansat săptămâna trecută un raid în regiunea pakistaneză Waziristanul de Sud, aceasta fiind prima incursiune a trupelor americane în Pakistan odată cu declanşarea operaţiunilor din Afganistan în anul 2001. Autorităţile pakistaneze au condamnat acest raid.

Oficiali din armata americană au declarat miercuri că strategia din Afghanistan nu dă rezultate şi o vor schimba, pentru a ataca adăposturile militanţilor din Pakistan.

Comandantul armatei Pakistanului, generalul Ashfaq Kayani, a declarat într-un comunicat că nu va permite accesul trupelor străine pe teritoriul ţării sale.

Publicaţia New York Times a relatat joi că preşedintele George W. Bush a dat un ordin secret în iulie permiţând forţelor speciale americane să desfăşoare atacuri terestre în Pakistan.

Oficialii americani nu au comentat informaţia, iar ambasadorul Pakistanului în SUA, Husain Haqqani, a declarat că preşedintele Bush nu dat noi ordine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici