Cele două membre încarcerate ale trupei Pussy Riot rămân la închisoare

Justiţia rusă a refuzat vineri cererea de eliberare anticipată a Nadejdei Tolokonnikova, una dintre membrele trupei Pussy Riot condamnate la doi ani de închisoare pentru o "rugăciune-punk" anti-Putin, după ce refuzase miercuri o cerere similară a colegei acesteia, Maria Alehina.

170 afișări
Imaginea articolului Cele două membre încarcerate ale trupei Pussy Riot rămân la închisoare

Maria Alehina şi Nadejda Tolokonnikova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Eliberare refuzată pentru Tolokonnikova, menţinere în detenţie până la încheierea pedepsei", a scris pe Twitter un membru al grupului contestatar Voina, asociat grupului Pussy Riot, care a participat la audierea organizată vineri la Saransk, o localitate din provincia Mordovia, aflată la o distanţă de 650 kilometri de Moscova.

În această regiune îndepărtată, Nadejda Tolokonniva, o studentă la filosofie în vârstă de 23 de ani, mamă a unei fetiţe, îşi ispăşeşte pedeapsa de doi ani de închisoare.

Un purtător de cuvânt al Curţii Supreme din Mordovia, instanţa regională care a examinat dosarul în apel, a confirmat această informaţie.

Parchetul rus a cerut ca eliberarea condiţionată şi anticipată să fie refuzată pentru Nadejda Tolokonnikova, susţinând că artista trebuie să îşi ispăşească pedeapsa în integralitate.

Miercuri, a fost rândul Mariei Alehina, cealaltă membră încarcerată a grupului Pussy Riot, care ispăşeşte aceeaşi pedeapsă în regiunea Ural, să îşi vadă refuzată cererea de eliberare, în apel.

Aceste decizii judecătoreştei nu au surprins în Rusia, unde, potrivit sondajelor de opinie, majoritatea persoanelor chestionate au aprobat trimiterea la închisoare a celor două cântăreţe.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat în octombrie 2012 într-un interviu că cele două femei "au primit ceea ce au vrut", anulând prin această declaraţie orice speranţă a celor două artiste de a fi eliberate.

Membrele grupului contestatar nu au arătat niciodată vreun semn că ar regreta fapta pentru care au fost condamnate.

"Voi contesta condamnarea mea până la capăt, voi duce cazul în faţa Curţii Supreme din Rusia", a declarat vineri dimineaţă Nadejda Tolokonnikova, din cuşca rezervată, potrivit procedurilor din justiţia rusă, persoanelor judecate.

"Nu-mi recunosc vinovăţia şi nu o voi recunoaşte. Consider că nu a fost o greşeală, aşa cum afirmă administraţia închisorii, ci o forţă, pentru că am principii şi vreau să le apăr", a adăugat ea.

Nadejda Tolokonnikova a spus că a primit câteva mii de scriisori de sprijin în închisoarea pentru femei în care îşi ispăşeşte pedeapsa.

Ea i-a felicitat, totodată, în faţa judecătorului, pe miile de manifestanţi care s-au mobilizat săptămâna trecută pentru a protesta faţă de condamnarea opozantului Alexei Navalny la cinci ani de închisoare.

"Mă felicit pentru faptul că există astăzi în Rusia tot mai mulţi oameni care îşi sacrifică confortul personal pentru a protesta în faţa unor nedreptăţi", a declarat ea.

Cererea de eliberare condiţionată a Nadejdei Tolokonnikova a fost refuzată în primă instanţă în luna aprilie.

În februarie 2012, trei tinere femei din grupul Pussy Riot - Nadejda Tolokonnikova, Ekaterina Samuţevici şi Maria Alehina - au urcat pe masa din altarul catedralei ortodoxe Hristos Mântuitorul din Moscova, pentru o "rugăciune punk", în care au invocat-o pe Fecioara Maria, cerându-i să îl alunge de la putere pe Vladimir Putin.

Înregistrarea video a acelui moment artistic, difuzată pe internet, a făcut senzaţie, la două săptămâni după alegerea lui Vladimir Putin pentru un nou mandat prezidenţial.

Membrele trupei Pussy Riot au declarat că au dorit să denunţe, totodată, "înţelegerea secretă dintre Biserică şi Stat".

Cele trei femei au fost condamnate, pe 17 august 2012, la doi ani de închisoare fiecare, pentru "huliganism" şi "incitare la ură religioasă".

Condamnarea pentru Tolokonnikova şi Alehina a fost confirmată în apel pe 10 octombrie 2012, în timp ce Samuţevici a fost eliberată în urma acestui proces, după ce a reuşit să dovedească în instanţă că a fost reţinută de paznicii catedralei înainte de a putea să ia parte la acel concert protestatar.

Condamnarea celor trei membre ale grupului Pussy Riot i-a atras Guvernului rus numeroase critici din străinătate, dar şi din Rusia, numeroase personalităţi considerând că pedeapsa este disproporţionată în raport cu gravitatea faptelor comise.

Tinerele au avut susţinerea unor cântăreţe celebre precum Madonna şi Yoko Ono, iar un documentar despre procesul lor a câştigat premiul special al juriului la Festivalul de film Sundance.

Totodată, peste 100 de muzicieni de renume, precum Paul McCartney, Madonna, Adele, Elton John, Bryan Adams, Pete Townshend şi membrii trupelor rock U2, The Clash şi Coldplay au cerut în mod public, marţi, într-o scrisoare deschisă, eliberarea din închisoare a celor două tinere din grupul Pussy Riot.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici