Cenuşa vulcanică perturbă în continuare traficul aerian în sudul Europei

Perturbarea traficului aerian s-a extins duminică în sudul Europei, din Portugalia până în Germania, din cauza unui nor de cenuşă provenind de la vuclanul islandez a cărui erupţie a paralizat deja traficul aerian la jumătatea lui aprilie.

23 afișări
Imaginea articolului Cenuşa vulcanică perturbă în continuare traficul aerian în sudul Europei

Cenuşa vulcanică perturbă în continuare traficul aerian în sudul Europei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce situaţia se ameliora, în cursul după-amiezii, pe aeroporturile din Spania şi Italia, norul de cenuşă vulcanică a afectat, duminică, Croaţia, sudul Germaniei şi Austria.

Norul "se întinde pe mii de kilometri de la vest la est, dar are o lăţime de aproximativ 300 de kilometri", potrivit Institutului portughez de Meteorologie.

Particulele de cenuşă pot afecta reactoarele avioanelor, determinând autorităţile să anuleze zboruri, ca o măsură de precauţie.

Potrivit Organizaţiei Europene pentru Navigaţie Aeriană, Eurocontrol, aproximativ 24.500 de zboruri au avut loc duminică, o scădere cu aproximativ 500, faţă de o zi de duminică normală.

Zborurile către regiunile afectate au fost anulate, legăturile transatlantice au fost afectate, iar avioanele au fost nevoite să îşi schime traiectoria pentru a ocoli norul, determinând întârzieri.

În Portugalia la ora 16.00 GMT (19.00, ora României), erau anulate 308 zboruri. Zborurile pe Aeroportul din Lisabona erau suspendate de duminică seara, de la ora 20.00 GMT (23.00, ora României), şi urmau să rămână suspendate până luni, la ora 12.00 GMT (15.00, ora României), a anunţat Agenţia portugheză pentru Navigaţie Aeriană (NAV).

"Din cauza unei deplasări a norului către sud, a fost creată o zonă de interdicţie a zborurilor asupra regiunii Lisabona, antrenând suspendarea operaţiunilor de control aerian", a precizat NAV într-un comunicat.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a NAV, Sofia Azevedo, "toate zborurile urmează să fie suspendate până luni, la ora 12.00 GMT" (15.00, ora României), cu aproximativ 24 de ore înainte de sosirea Papei în capitala portugheză, prevăzută marţi, la ora locală 11.00 (13.00, ora României).

Zborurile deasupra arhipelagului Azore urmau să rămână suspendate până luni, la ora 06.00 GMT (09.00, ora României), dar şi traficul pe aeroportul din Porto, a adăugat ea.

Vulcanul islandez Eyjafjoll a început joi, din nou, să arunce în atmosferă cantităţi importante de cenuşă. Erupţia acestuia a paralizat traficul aerian în Europa timp de aproximativ o săptămână, la jumătatea lui aprilie, blocând peste opt milioane de pasageri.

Cantitatea de cenuşă emisă duminică s-a diminuat vizibil, iar norul conţine mult mai puţine particule fine, susceptibile să fie transportate departe, a declarat un vulcanolog islandez, Bjorn Oddsson, însărcinat cu ţinerea sub observaţie cotidiană a vulcanului.

În Spania, şapte aeroporturi din nordul ţării au fost închise la ora 14.00 GMT (17.00, ora României), şi anume Asturias, Bilbao, Salamanca, Leon şi Burgos, iar alte trei aeroporturi, Santiago de Compostela, Vigo şi Coruna, închise anterior, au fost deschise la ora 15.00 GMT (18.00, ora României).

În Italia, spaţiul aerian din nord-vest, închis duminică dimineaţa, a fost redeschis la pânz. Aproximativ 300 de zboruri au fost anulate pe aeroporturile din Torino şi Milano, iar aproximativ 100 în capitală.

Pe măsură ce situaţia se ameliora în vest, perturbările se făceau simţite în estul continentului. Aeroportul din Munchen, închis duminică, începând cu ora 13.00 GMT (16.00, ora României), a putut fi redeschis la ora locală 21.00 (22.00, ora României), a anunţat Agenţia germană pentru Securitate Aeriană (DSF).

DSF a autorizat, de asemenea, redeschiderea aeroporturilor regionale din Augsburg, Memmingem şi Stuttgart, care au fost închise din acelaşi motiv, dar aceasta a anunţat sosirea norului deasupra teritoriului Germaniei, luni.

În Austria, spaţiul aerian a fost parţial închis duminică, până luni dimineaţa, afectând aeroporturile din Viena, Innsbruck, Linz şi Salzburg.

În Croaţia, au fost închise aeroporturile din Split şi Zadar, de pe coasta adriatică.

În Franţa spaţiul aerian nu a fost pertubat de norul de cenuşă vulcanică, dar aproximativ 100 de zboruri, cu destinaţii din zonele afectate de nor, au fost anulate.

În Irlanda, autorităţile aviaţiei civile au anunţat duminică seara că aeroporturile irlandeze închise în vestul ţării, cele de la Donegal, Sligo, Knock (vest) Galway şi Kerry (sud-vest), urmau să fie deschise luni, la ora locală 06.00 (08.00, ora României).

Restricţiile impuse anumitor zone din nordul spaţiului aerian scoţian au fost, pe de altă parte, ridicate duminică seara, cu excepţia Insulei Barra, din cadrul Insulelor Hebride exterioare (vest).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici