Erupţia vulcanului islandez, într-o fază explozivă

Erupţia vulcanului islandez Eyjafjoll este din nou într-o fază explozivă şi urmează să genereze o cantitate "considerabilă" de cenuşă, au anunţat joi seara meteorologii şi geofizicienii islandezi.

122 afișări
Imaginea articolului Erupţia vulcanului islandez, într-o fază explozivă

Erupţia vulcanului islandez, într-o fază explozivă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Erupţia a redevenit explozivă, lava a încetat să curgă, iar, în marte parte, magma este lansată în toate direcţiile din cauza exploziilor din crater", potrivit unui raport al Oficiului meteorologic islandez şi al Institutului islandez de fizică a Pământului.

"Cenuşa se ridică mult deasupra craterului (4.000 până la 7.000 de metri înălţime) şi se aşteaptă căderi considerabile de cenuşă în direcţia vântului", se arată în raport.

"Nu există nici un semn privind încheierea erupţiei", conchid autorii raportului.

Vulcanul Eyjafjoll a început să erupă la 14 aprilie şi a generat un nor de cenuşă care a paralizat traficul aerian timp de o săptămână. Ulterior, emisiile de cenuşă s-au diminuat, iar datorită curenţilor de vânt a fost permisă redeschiderea aeroporturilor şi reluarea zborurilor în Europa.

Dar Irlanda şi-a închis parţial spaţiul aerian pentru a treia oară în trei zile, începând de joi la ora 23.00 GMT (vineri, 02.00, ora României) până vineri la ora 12.00 GMT (15.00, ora României) din cauza norului de cenuşă provenit din Islanda, au anunţat autorităţile din cadrul aviaţiei civile.

Spaţiile aeriene din Irlanda, Irlanda de Nord şi Scoţia au fost închise parţial miercuri pentru a doua oară în două zile. Sute de zboruri au fost anulate atunci.

Dar aceste măsuri nu au fost aplicate avioanelor decât avioanelor care zboară la o altitudine de mai puţin de 6.000 de metri şi nu au afectat astfel legăturile transatlantice.

La jumătatea lunii aprilie, peste 100.000 de zboruri au fost anulate şi circa opt milioane de pasageri au rămas blocaţi.

Sectorul aerian a estimat pierderile înregistrate la 2,5 miliarde de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici