Cererea de eliberare pe cauţiune a traficantului rus Viktor Bout, respinsă

Un tribunal din Bangkok a refuzat marţi să-l elibereze pe cauţiune pe vânzătorul rus de armament, Viktor Bout, arestat săptămâna trecută de poliţiştii thailandezi şi de agenţii americani, sub acuzaţia că ar fi susţinut material terorismul.

19 afișări
Imaginea articolului Cererea de eliberare pe cauţiune a traficantului rus Viktor Bout, respinsă

Cererea de eliberare pe cauţiune a traficantului rus Viktor Bout, respinsă (Imagine: Mediafax Foto)

"Am încercat să oferim suma de 500.000 de baht (16.000 de dolari, n.red.) pentru cauţiune" dar "Curtea a respins această cerere", a declarat jurnaliştilor avocatul thailandez al suspectului, Lak Nitiwatvichan, recomandat de ambasada Rusiei la Bangkok.

Tribunalul, la rândul său, a declarat că suspectul este acuzat "că ar fi fost implicat în terorismul internaţional".

"Este un caz grav, iar acesta ar putea părăsi ţara. De aceea Curtea nu a acceptat cauţiunea", scrie în declaraţie.

Descris în Occident drept un "negustor al morţii" din cauza livrărilor de armament care îi sunt atribuite de mai bine de 15 ani, între Africa şi America de Sud trecând prin Afganistan, Viktor Bout a fost arestat joia trecută, la Bangkok, în urma unei operaţiuni clandestine în cadrul căreia agenţii americani au pretins că sunt reprezentanţi ai gherilei marxiste columbiene.

Vânzătorul de armament, în vârstă de 41 de ani, se afla în Thailanda pentru a finaliza o tranzacţie cu armament, constând în rachete şi lansatoare de rachete, către Forţele Armatei Revoluţionare din Columbia (FARC), potrivit autorităţilor americane care doresc extrădarea sa. Şi Rusia cere extrădarea suspectului.

Suspectul, deţinut într-o închisoare de maximă siguranţă din Bangkok, poate fi reţinut timp de maxim 84 de zile în Thailanda, sub inculpare oficială.

Avocatul thailandez al suspectului a declarat luni că Bout "nu a făcut nimic rău". "Vom dovedi că nu este implicat în niciun grup, nicio mişcare precum cea a al-Qaida şi Jemaah Islamiyah (organizaţie islamistă din Asia de sud-est), a precizat Lak, promiţând că va înainta noi cereri de punere în libertate pe cauţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici