China avertizează SUA să nu ia atitudine în problema Mării Chinei de Sud

Autorităţile de la Beijing au declarat că SUA trebuie să se abţină de la "a provoca probleme" sau de la a lua partea cuiva în problema Mării Chinei de Sud, după ce secretarul de stat Antony Blinken a declarat că un acord de securitate cu Manila priveşte şi atacurile asupra pazei de coastă filipineze

1616 afișări
Imaginea articolului China avertizează SUA să nu ia atitudine în problema Mării Chinei de Sud

China avertizează SUA să nu ia atitudine în problema Mării Chinei de Sud

Blinken a calificat angajamentul de securitate al SUA cu Filipine drept unul "de fier" şi a declarat că acţiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud au declanşat o reacţie internaţională de amploare.

Pe de altă parte, ambasada Chinei în Filipine a arătat miercuri că activităţile în Marea Chinei de Sud sunt "legitime şi legale", adăugând că remarcile lui Blinken "ignoră faptele, acuzând China fără temei", scrie Reuters.

De asemenea, ambasada a mai arătat că Blinken "a ameninţat din nou China cu aşa-numitele obligaţii ale tratatului de apărare reciprocă SUA-Filipine", la care China s-a opus ferm.

Filipine şi Statele Unite sunt legate de un tratat de apărare din 1951, prin care trebuie să se sprijine reciproc în cazul unui atac. Anul trecut, preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a făcut presiuni asupra Washingtonului pentru a clarifica acest angajament de securitate.

Marţi, Blinken a declarat că înţelegerea s-a extins la atacurile împotriva forţelor armate filipineze, a navelor şi aeronavelor comerciale şi a pazei sale de coastă.

Beijingul a arătat că Statele Unite ameninţă pacea şi stabilitatea în Marea Chinei de Sud, că nu este parte la problemele de acolo şi că nu are dreptul de a interveni în problemele maritime dintre China şi Filipine.

Potrivit ambasadei Chinei din Filipine, "Statele Unite continuă să spună că vor să protejeze libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud, dar, de fapt, vor să garanteze libertatea de navigaţie a navelor de război americane”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici