China boicotează reuniunea G20 organizată în regiunea Kashmir

Srinagar, capitala de vară a Jammu şi Kashmir, este programată să găzduiască săptămâna aceasta o reuniune turistică pentru membrii G20, într-o acţiune pe care guvernul indian a prezentat-o drept o oportunitate de a prezenta cultura regiunii.

1224 afișări
Imaginea articolului China boicotează reuniunea G20 organizată în regiunea Kashmir

Sursa foto: Twitter

India şi-a apărat decizia de a găzdui o reuniune a Grupului celor 20 (G20) în Jammu şi Kaşmir, un teritoriu din Himalaya, în ciuda criticilor din partea grupurilor de protecţie a drepturilor omului şi a boicotului aşteptat din partea câtorva ţări.
 
Srinagar, capitala de vară a Jammu şi Kashmir, este programată să găzduiască săptămâna aceasta o reuniune turistică pentru membrii G20, într-o acţiune pe care guvernul indian a prezentat-o drept o oportunitate de a prezenta cultura regiunii.
 
Acesta este primul eveniment internaţional de această amploare care va avea loc în regiunea disputată, cu majoritate musulmană, de când India a revocat statutul special al acesteia şi a împărţit fostul stat în două teritorii federale în 2019. Ladakh, care anterior făcea parte din stat, a fost separat şi transformat într-un alt teritoriu de sine stătător.
 
Vineri, China a declarat că nu va participa la reuniune, invocând opoziţia sa "faţă de organizarea oricărui tip de reuniuni G20 pe un teritoriu disputat", potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin.
 
De la o confruntare care a implicat lupte corp la corp în 2020, soldată cu moartea a cel puţin 20 de soldaţi indieni şi patru chinezi, ambele părţi au desfăşurat mii de soldaţi în zonă, unde rămân în ceea ce pare a fi o confruntare semipermanentă, relatează CNN
 
Tensiunile de-a lungul graniţei de factor au existat timp de mai bine de 60 de ani şi au mai dus la război. În 1962, un conflict care a durat o lună s-a încheiat cu o victorie chineză şi cu pierderea a mii de kilometri pătraţi de teritoriu de către India.
 
Alte ţări, printre care Arabia Saudită, Egipt şi Turcia, erau aşteptate să boicoteze evenimentul.
 
Kashmirul este unul dintre cele mai periculoase puncte de foc din lume. Revendicată în întregime atât de India, cât şi de Pakistan, regiunea muntoasă a fost epicentrul unei lupte teritoriale adesea violente între vecinii înarmaţi nuclear, timp de peste 70 de ani. O graniţă de facto numită Linia de Control o împarte între New Delhi şi Islamabad.
 
India a declarat că măsura de revocare a semi-autonomiei Kashmirului a fost luată pentru a se asigura că legile naţiunii sunt egale pentru toţi cetăţenii şi pentru a creşte dezvoltarea economică în regiune, precum şi pentru a pune capăt separatismului şi terorismului, despre care a afirmat că ar fi fost sprijinit şi încurajat de Pakistan.
 
Sâmbătă, secretarul indian pentru turism, Arvind Singh, a declarat că întâlnirea nu va avea doar rolul de a "prezenta potenţialul turistic al Kashmirului", ci şi de a "semnala la nivel global restabilirea stabilităţii şi a normalităţii în regiune".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici