China pune capăt carantinei, începe redeschiderea în ianuarie

China va renunţa la carantina pentru călători începând cu 8 ianuarie, au anunţat oficialii, marcând cea mai mare schimbare faţă de politica de zero-Covid a ţării, scrie BBC

633 afișări
Imaginea articolului China pune capăt carantinei, începe redeschiderea în ianuarie

China pune capăt carantinei, începe redeschiderea în ianuarie

După trei ani de graniţe închise, acest lucru va redeschide efectiv ţara pentru cei care au vize de muncă şi de studiu sau care doresc să îşi viziteze familia.

Dar acest lucru vine în condiţiile în care China se luptă cu răspândirea virusului în urma ridicării restricţiilor.

Rapoartele spun că spitalele sunt copleşite, iar persoanele în vârstă mor.

Adevăratul bilanţ - numărul zilnic de cazuri şi decese - este în prezent necunoscut, deoarece oficialii au încetat să mai publice datele Covid.

Beijingul raportase vineri aproximativ 4.000 de noi infecţii cu Covid şi niciun deces timp de patru zile consecutive săptămâna trecută. Duminică, a declarat că va înceta să mai publice cu totul numărul zilnic de cazuri. Dar firma britanică de date medicale Airfinity a estimat că China se confruntă cu peste un milion de infecţii şi 5.000 de decese pe zi, potrivit Reuters.

China este ultima mare economie avansată din lume care a trecut la "traiul cu Covid", după trei ani de blocaje, graniţe închise şi carantină obligatorie.

Aşa-numita abordare "zero-Covid" a afectat economia. Resentimentele faţă de această politică au explodat în noiembrie în proteste publice rare împotriva preşedintelui Xi Jinping, ceea ce a dus la renunţarea de către autorităţi la regulile Covid doar câteva săptămâni mai târziu.

Frontierele închise rămân ultima restricţie majoră. Din martie 2020, oricine intra în China trebuia să fie supus unei carantine obligatorii într-o instituţie de stat - timp de până la trei săptămâni la un moment dat. Aceasta a fost redusă recent la cinci zile.

Comisia Naţională de Sănătate a anunţat retrogradarea Covid, în mod oficial, drept boală infecţioasă de clasă B la 8 ianuarie.

Acest lucru înseamnă că va fi eliminată carantina - deşi călătorii care sosesc în China vor trebui în continuare să facă un test PCR - şi va fi eliminat şi plafonul privind numărul de zboruri permise în China în fiecare zi.

Autorităţile au declarat că vor "optimiza", de asemenea, regimul de vize pentru străinii care doresc să vină în China pentru muncă şi studii, precum şi pentru vizite şi reuniuni de familie.

Nu este clar dacă acest lucru include vizele turistice, dar oficialii au declarat că va fi derulat un program pilot pentru navele de croazieră internaţionale.

Noile reguli au fost salutate de mulţi chinezi care vor putea călători din nou în străinătate. Site-urile locale de rezervări de zboruri au raportat o creştere a traficului la câteva ore după anunţ.

Cu toate acestea, mulţi şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la redeschiderea frontierelor chiar dacă în China cazurile de Covid ating un nivel maxim.

Locuitorii din oraşe precum Beijing şi Shanghai spun că au rămas fără medicamente pentru gripă şi răceală şi caută ajutor medical pentru rudele bolnave. Sute de decese ar putea să nu fie raportate, pe fondul rapoartelor locale potrivit cărora crematoriile sunt copleşite.

Luni, preşedintele Xi a emis primele sale remarci cu privire la aceste schimbări, făcând apel la oficiali să facă tot ce este "fezabil" pentru a salva vieţi. Presa de stat l-a citat spunând că ţara se confruntă cu o nouă situaţie în ceea ce priveşte controlul pandemiei şi că are nevoie de un răspuns mai bine direcţionat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici