Răspunsul Chinei la acuzaţia că ştia dinainte despre invazia Rusiei

Xi Jinping i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să amâne începutul războiului până după sfârşitul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, scrie prestigioasa publicaţie New York Times, însă Beijingul neagă.

16945 afișări
Imaginea articolului Răspunsul Chinei la acuzaţia că ştia dinainte despre invazia Rusiei

Preşedinţii Putin şi Xi

Preşedinţii celor două state s-au văzut chiar înainte de debutul JO de la Beijing, dar şi înainte de startul „operaţiunii speciale” pe care şeful Rusiei a declanşat-o în Ucraina pe 24 februarie.

În încercarea de a-l determina pe Xi Jinping să-l sfătuiască în ultimul moment pe prietenului său Vladimir Putin să renunţe la planurile de invazie, serviciile de intelligence americane îi dăduseră deja ambasadorului chinez la Washington informaţii despre pregătirile militare ale ruşilor încă de la sfârşitul lunii noiembrie 2021.

Chinezii au trecut însă la spate „dosarul Moscova”, denunţând manevrele destabilizatoare ale adversarului comun: SUA.

Un raport al serviciilor de informaţii, dezvăluit de New York Times, susţine că asiaticii erau conştienţi (cel puţin parţial) de planurile lui Putin şi au cerut doar amânarea operaţiunii ruseşti, pentru a preveni coinciderea acesteia cu Jocurile Olimpice de la Beijing (4-20 februarie).

Dacă Beijingul a cerut Moscovei să întârzie invazia, înseamnă că ruşii i-au informat pe aliaţii chinezi despre planul lor, trage concluzia publicaţia americană.

„Speculaţii nefondate”

De aceea, ştiind că Putin vrea să rescrie ordinea mondială cu acţiunile sale militare în Europa, Xi Jinping a decis să-l găzduiască la Beijing, în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice, 4 februarie, şi să semneze cu el un document de peste 5.000 de cuvinte, pentru a întări că „alianţa dintre China şi Rusia nu are limite”.

The New York Times a trimis un e-mail către ambasada Chinei la Washington legat de acest subiect. Răspunsul autorităţilor a fost: „Aceste afirmaţii sunt speculaţii nefondate, cu scopul de a păta China”.

De la începutul invaziei, China este singura mare putere mondială care nu este de acord cu sancţiunile economice aplicate Rusiei şi a decis să menţină în continuare relaţii comerciale şi diplomatice cu Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici